Nebeský kakaový dort s třešněmi a kokosem

Měli jste až doposud pocit, že čokoláda je něco "hříšného" a nezdravého? Pokud si pod čokoládou představujete tabulku té mléčné se ztuženými tuky a cukrem na prvním místě ve složení, pak s Vámi musím souhlasit. Pokud ale budete brát čokoládu v její nejčistší podobě, jejíž hlavní a nejdůležitější složkou je právě 100% kakaový prášek vyzískaný z pravých kakaových bobů, tak může mít dokonce blahodárné účinky na váš organismus. Působí jako silný antioxidant, vyvolává v našem těle pocity štěstí, spokojenosti a blaženosti. No sami to vyzkoušejte. Po požití prvního sousta, tohoto ultra-kakaového dortu se budete cítit jako na nebeském obláčku.

I když tenhle dortík bude spíš jako občasná odměna a delikateska pro zvláštní příležitosti, přesto obsahuje jen zdravé a nutričně kvalitní ingredience. Je zcela bez přidaného tuku i rafinovaného cukru! A jako už tradičně – bez mléka a vajec.

Porcí 8, příprava 20 minut, pečení 25 minut

Korpus

  • ​50g celozrnné pšeničné mouky
  • 75g polohrubé pšeničné mouky
  • 25g pohankové mouky
  • 30g cizrnové mouky
  • 135g medu (kukuřičného sirupu)
  • 200ml sojového mléka
  • 1čl kypřícího prášku
  • 30g kakaa
  • 50g strouhaného kokosu

Krém

  • 2 menší zralá avokáda
  • 100g palmového nebo kokosového cukru
  • 40g kakaa
  • 40ml amareta/kvalitního rumu (nemusí být)
  • třešňový džem nebo kompot

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Všechny suché ingredience na korpus promícháme v míse. Zvlášť promícháme mléko s medem a vlijeme k suchým ingrediencím. Dobře promícháme a vlijeme do dortové formy, kterou jsme si předem vymazali kokosovým olejem a vysypali strouhaným kokosem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut. Zkontrolujeme špejlí. Po dopečení necháme korpus zcela vychladnout.

Mezitím vydlabeme dužinu z avokáda, přidáme ostatní ingredience na krém a důkladně umixujeme.

Vychladlý korpus předělíme v půlce na dva tenčí a dáme jeden díl zpět do dortové formy. Potřeme ho marmeládou a následně polovinou kakaového krému (pokud použijete kompot, postup obraťte). Na vrch dáme druhou část korpusu, znovu potřeme džemem nebo poklademe třešňovým kompotem a sundáme obvodovou část formy. Celý dort dokola i z vrchu pokryjeme zbytkem krému (můžete použít zdobící cukrářskou pistoli), případně ještě dozdobíme kokosem a třešněmi.

Hotový dort dáme vychladit a odležet do lednice (jestli to vydržíte 🙂 ).

Nutriční hodnoty – 1 ks (1/8)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1638 / 390

7

63

12,8

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Balrog napsal:

    Hned bych si ho dal 😛

  • Kacka napsal:

    Rozhodla jsem se ho udelat, jen nemam cizrnovou a pohankovou mouku. Sla by misto toho pouzit ryzova polohruba? Diky:-)

    • k.winky napsal:

      Kačí, to si nejsem jistá. Rýžová mouka není tak pojivá. Ještě když je polohrubá. Já mám tuhle 4-kombinaci právě ozkoušenou na dokonalý nadýchaný piškot. Použila jsem ho i u ovocné buchty s tofu tvarohem, jen tady je navíc kakao. Ale je tam dost té pšeničné, tak by se to mělo povést. Vyzkoušej to, určitě dobrý bude 😉


  • >