Jak nám naše dějiny říkají, už naši pradávní předkové v době kamenné jedli maso. Byli to lovci, kteří se honili za divou zvěří, kterou pak opékali na ohni a pojídali. Byla to prý jejich hlavní obživa. A tak jsme si z nich vzali příklad a jdeme v jejich stopách. Dnes to došlo až tam, že je maso na našem talíři několikrát denně. Jedí ho už malinkaté děti, aby prý měli pro růst dost bílkovin. Dělají to všichni a jsme tak učení od malička. Vždyť i většina tradičních, svátečních a národních jídel je založená na mase. Naše společnost si bez něj nedokáže představit život. Ale je to opravdu tak? Je maso určené jako strava pro člověka? To je velká otázka u vegetariánů a veganů často diskutovaná. Dovoluji povznést proti konzumaci masa několik námitek!
Maso je většinou lidí považováno jako koncentrovaný zdroj bílkovin a energie. Jenže aby z masa vznikla bílkovina využitelná pro lidský organismus, musí se nejprve rozložit na jednotlivé aminokyseliny. To je zdlouhavý a složitý proces. Vznikají přitom jedovaté látky jako je kyselina močová. Dále tělo nedokáže využít a téměř ani vyloučit cizí cholesterol. Až následně může tělo využít rozložené aminokyseliny a poskládat si z nich potřebné bílkoviny. K trávení masa je potřeba velké množství energie, mnohem více než je z něj následně získáno, takže je to při nejmenším značně neefektivní.
To že děti potřebují velké množství bílkovin, aby rostli není logické. Vždyť se podívejte na malé miminko, které během prvních měsíců svého života zdvojnásobí svoji váhu a to pouze na mateřském mléku, které obsahuje pouze 2% bílkovin.
Současné studie dokazují, že čím vyšší je konzumace masa, tím je vyšší výskyt astmatu, artritidy, rakoviny, srdečních a ledvinových chorob, diabetu, revmatismu, osterporózy a alergií.
Zejména když se podíváte na fyziologii člověka, býložravce a masožravce uvidíte názorně, že člověk není pro konzumaci masa vybaven:
Tělesné znaky | MASOŽRAVCI | BÝLOŽRAVCI | ČLOVĚK |
Zuby |
ostré, špičaté, chybí ploché stoličky |
špičáky mohou být ostré stoličky ploché pro rozmělnění stravy |
nejtupější stoličky mezi primáty, stoličky ploché pro rozmělnění stravy |
Čelisti |
pohyb pouze vertikálně, slouží ke kousání a trhání |
pohyb horizontálně i vertikálně kvůli rozmělňování |
pohyb horizontálně i vertikálně kvůli rozmělňování |
Trávicí ústrojí | 3x delší než trup | 8-12x delší než trup | minimálně 12x delší než trup |
Játra |
obsahují urikázu, enzym štěpící až 15x více kyseliny močové než u býložravců |
mají nízkou toleranci vůči kyselině močové (ta je vedlejším produktem při trávení masa) |
mají nízkou toleranci vůči kyselině močové (ta je vedlejším produktem při trávení masa) |
Sliny | jsou kyselé |
jsou alkalické, obsahují enzym k trávení sacharidů |
jsou alkalické, obsahují enzym k trávení sacharidů |
Krev | je kyselá | je alkalická | je alkalická |
Moč | je kyselá | je alkalická | je alkalická |
Zbavit se dlouholetých návyků je někdy velice obtížné, ale odměna ve formě pevného zdraví a vitálního života je dostatečná motivace. Zkuste maso vyřazovat postupně a uvidíte, jak dobře se budete cítit! Trávení bude kvalitnější a efektivnější, tím pádem budete mít více energie a tělo se začne čistit. Zkuste v co nejvíce jídlech nahradit maso nějakou rostlinnou alternativou, jako je seitan, sojové maso, robi a další se kterými se můžete seznámit v článku "Alternativy masa a mléčných výrobků". O dostatek bílkovin v rostlinné stravě také není potřeba mít obavy, jak se můžete dočíst ve článku "Zdroje bílkovin". Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů. Určitě Vám zachutná a po flákotě si pak ani nepovzdechnete!
Související články:
Alternativy masa a mléčných výrobků
Rostlinné zdroje bílkovin
Komentáře
Moji zlatí, sme všežravci. Ľudský organizmus sa vyvíja. Bylinožravci sme boli tak pred 2,3 milionmi rokov. Postupne človek začal loviť, jedol mäso surové až kým si ho nezačal tepelne upravovať (preto máme APENDIX.. bol používaný pri trávení surového mäsa)
Pokial si chcete pokaziť tráviacu sústavu, samozrejme, nikomu nebránim. Z krátkodobého hladiska to neublizi no telo mäso potrebujej kvôli stopovým prvkom, ktoré inde nenájdete.
Počkajte na vegetariána a jeho zdravotný stav po niekoľkých rokoch
Viac na
www.youtube.com/.../
Nejím maso více jak 6 let a na zažívání a na své zdraví si nemohu stěžovat
Clovek je vsezravec.
Jenom proste nemame drapy, ale vite proc je nemame ?
Ne proto protoze "jsme" bylozravci, ale proto aby jsme mohli pracovat s nástroji. A víte proč pracujeme s nástroji ?
Protože se s nimi dobře zabíjí a loví.
Tím končím, moc rád bych byl kdyby jste tu všichni umřeli na nedostatek masa a hlavně DEBILNOST A KRETÉNISMUS.
NAZDAR BLBCI