Hlíva ústřičná


Už jste o ní slyšeli? Jestli ne, tak čtěte pozorně. Léčivé účinky hlívy ústřičné účinky jsou známy již dlouhou dobu, ale vědecké výzkumy teprve před třiceti lety potvrdily a dodnes potvrzují její nezastupitelnou roli nejen jako potraviny, ale i léčivé houby. Hlíva ústřičná tak patří k nejcennějším pokladům mezi houbami. 
 
Léčivé účinky
 
Mnozí lidé znají hlívu ústřičnou jen jako součást některých pokrmů. V posledních letech se však více a více poukazuje na její vynikající protizánětlivé, protivirové a protirakovinné  účinky. Látka beta 1,3 D glukan obsažená v této houbě působí vysoce účinně proti nádorovým buňkám a podporuje imunitní pochody v těle. Kromě toho působí blahodárně na organismus po chemoterapii a podporuje regenerační procesy v těle, což je skvělá správa právě pro nás sportovce.
 

Hlíva ústřičná obsahuje kromě beta - 1,3 - D glukanu i jiné zdraví příznivé látky z řady vitamínů skupiny B, vitamínu C, D, K, nenasycené mastné aminokyseliny, stopové prvky, jako selen, železo, jód, chrom, měď, sodík nebo zinek. Obsahuje velké množství sterolů, proteinů  a vlákniny. Mezi největší pozitiva hlívy ústřičné patří snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi, což působí proti nemocem srdce a cév a také proti cukrovce. Hlíva tlumí alergické reakce, astma, působí proti zánětům kloubů, kožním onemocněním a ekzémům, podporuje funkci slinivky, jater a ledvin a působí regeneračně proti stárnutí, posiluje tělo při stavech únavy a vyčerpání. Detoxikuje tělo a působí proti virovým infekcím typu chřipky. Ruští vědci z hlívy ústřičné dokonce izolovali účinné antibiotikum.

A především je to také skvělá dobrůtka. Můžete jí používat na řízky, grilování, do polévek nebo do rizota. Obohatíte tak svůj jídelníček o další lahůdku a cenné nutriční látky.


Zdroj: www.velkaepocha.sk


Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit