Rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků


V dnešní době se už na trhu nabízí celá řada různých rostlinných alternativ mléčných výrobků a náhražek masa. Některé z nich můžou být chutným a přínosným doplňkem Vašeho jídelníčku a také významným zdrojem bílkovin. Ne všechny tyto výrobky jsou však zdravé a dobré, my Vám ale pomůžeme je rozeznat.

V následujících řádcích se seznámíme s potravinami, které jsou běžně dostupné na našem trhu, a víc si řekneme o jejich složení. Uvedené nutriční hodnoty se mohou u jednotlivých značek lišit.

Tofu

Tofu je sojový tvaroh, který sám o sobě nemá nijak výraznou chuť. Vyrábí se v různých kvalitách. Běžně k zakoupení v supermarketech či potravinách se zdravou výživou narazíte na tofu natural, které má hrubší konzistenci. V japonské kuchyni se většinou používá tzv. hedvábné tofu, které se dá zakoupit ve specializovaných asijských potravinách. Oproti klasickému je velmi jemné a hladké. Dělí je ještě na měkké a tvrdě. Tvrdé se dá použít na opékání se zeleninou či do sushi, měkké na přípravu dezertů, veg. Majonézy, atd.  Tofu se dá také nakládat s různými omáčkami a kořením, jeho kouzlo spočívá právě v tom, že umí přijmout chuť ostatních ingrediencí. Zakoupit můžete také tofu uzené, marinované, s bylinkami, česnekem a v dalších ochucených variantách.

Tofu obsahuje nízké procento sodíku. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, E. Je bohaté na bílkoviny a určitě stojí za to zařadit ho do jídelníčku. Jak pro své všestranné využití, tak pro nutriční hodnoty.

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

15.5 g

2.4 g

6.9 g

471/112

 

Tempeh

Tempeh je používán jako náhrada masa v asijských jídlech. Jedná se o fermentované sojové boby s ušlechtilou plísní, jakýsi sojový hermelín. Díky fermentaci se mění jeho výživová hodnota, je dobře stravitelný a získává výraznou chuť. Specialita především pro milovníky plísňových sýrů. Dá se u nás už běžně zakoupit ve zdravých výživách přírodní, uzený, smažený či marinovaný.

Tempeh je velmi lehce stravitelný a obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku (100 g obsahuje 2,5x více vápníku než mléko), vitamínů skupiny B, lecitinu a vitamínu E. Doporučujeme zařadit do jídelníčku.


Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

19.3 g

8.5 g

7.8 g

776/185

 

Seitan

Seitan je vyrobený z lepku, což je pšeničná bílkovina. Není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Můžete ho zakoupit jako hotový polotovar v prodejnách se zdravou výživou ve variantě natural či speciál, který už je ochucený. Slouží jako velmi zdařilá a chutná náhražka masa s vysokým obsahem bílkovin. Je možné taky seitan vyrobit doma z mouky či si koupit vitální pšeničkou bílkovinu, se kterou se pak dají vyčarovat opravdu rozličné pokrmy, které díky seitanu budou bohaté na bílkoviny.

Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Pokud lepek upravíme jako bílkovinný koncentrát - seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný. Pro všestranné využití, skvělou chuť a nutriční hodnoty je velice přínosnou součástí jídelníčku.

 

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

25.4 g

0.8 g

1.8 g

491/117

 

Sojové maso

Jedná se o dehydrovaný výrobek vyrobený z odtučněné sojové mouky. Velmi jednoduchý k přípravě – stačí krátce povařit ve vodě s kořením či bujónu. Prodává se ve formě nudliček, granulátu, plátků či kostek a opět se používá jako náhrada za maso. Restované se zeleninou do salátů, omáček, atd. Výhodou je, že ho seženete téměř v každém supermarketu.

 

 

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

45 g

2 g

20 g

1 179/282

 

Robi

Polotovar vyrobený ze směsi rostlinných bílkovin. Zakoupit ho můžete v různých podobách jako je sekaná, nudličky, oválky, atd. Buď už je nějak ochucený nebo přírodní, se kterým si pak musíte více pohrát a přidat koření.

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

20,8 g 

10,76 g 

0,03 g

523/127

 

Klaso

Klaso je vyrobené především z obilných bílkovin. Jedná se také o polotovar prodávaný v různých variantách. Zakoupíte ho v prodejnách se zdravou výživou.

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Kj/kcal

24 g

1 g

8 g

570 kJ/136 kcal

 

Párky, klobásy, salámy

V prodejnách se zdravou výživou se objevu čím dál více napodobenin masných výrobků, které jsou buď ze sóji nebo obilných bílkovin. Většinou se ale jedná o výrobky, které jsou plné tuku, koření a ochucovadel, složitě zpracované a se zdravou výživou pramálo společného. Důkladně tedy sledujte složení a zařazujte tyto výrobky opravdu výjimečně.








Mléka

Rostlinná mléka jsou velice chutná a existuje jich několik druhů. Mezi nejčastější patří sojové, rýžové a ovesné, které zakoupíte v prodejnách se zdravou výživou i supermarketech. Sojové mléko obsahuje nejvíce bílkovin a můžete ho použít ve všech pokrmech stejně jako klasické mléko. Rýžové má nasládlou chuť a nehodí se k přípravě pudinku a podobných pokrmů, protože je méně „mléčné“. Výborné je však do snídaňového musli a koktejlů. Inspirujte se v našich receptech a udělejte si doma výborné a jednoduché mléko z ořechů či semínek.



Jogurty

Kvalitní rostlinné jogurty se u nás dají zakoupit od firem Provamel a Sojade, ale bohužel jsou celkem drahé. 500g kelímek stojí kolem 50 - 80,-Kč. Oba jsou sojové a nabízejí se jako bílý či v různých příchutích s ovocem. Můžete se ale také inspirovat v našich receptech a vyrobit si doma svůj jogurt z tofu či oříšků.

 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit