Jak je to s mlékem


Ve chvíli, kdy jsme se narodili, bylo matčino mléko naším jediným zdrojem živin a nutričních látek pro růst a přirozený vývoj. Stejně jako mláďata ostatních savcú jako jsou psi, kočky, králíci, velryby, tak i naše malá lidská "mláďata" od narození sají mléko svojí maminky. A však jen lidský druh ze všech savců je tak nenasytný, že i po dokončení vývoje a po přirozeném vyčerpání zdroje mateřského mléka, kdy už je připraven na asimilaci stravy, nemá dost. A tak odtrhává malé telátko od matky, aby mohl sám pít její mléko i když už ho vůbec nepotřebuje. Ba naopak, kravské mléko je stvořeno pro tele a pro člověka je nepřirozenou stravou a tudíš na nejvýš nevhodou.
Jak je to možné, když je nám od malička vtloukáno, jak je mléko zdravé a že ho musíme pít, abychom měli silné zuby a kosti!? A když ne, tak to s námi zle dopadne. Prý neporosteme a budou se nám lámat kosti a rozpadat zuby. Kde se tyhle teorie vzaly? Toť důmyslně promyšlené masové kampaně mléčného průmyslu pro podporu prodeje vlastních výrobků.
Když nekonzumovat mléko z principu nepřirozenosti a etického hlediska, tak pro negativní vliv na organismus. Pojďme si to pro pochopení vysvětlit podrobně:
 
KASEIN

Jedná se o základní bílkovinu kravského mléka. Oproti lidskému mateřskému mléku je ho v tom kravském o 30% více. Zasluhuje se právě o růst. Tele však přirozeně zvětší svoji váhu dvojnásobně za 6-8 týdnů, kdežto malé děťátko za 6-8 měsíců. Kasein z kravského mléka je v lidském těle nedokonale tráven, zatěžuje játra, která musí neustále nestrávené bílkoviny z těla odstraňovat. Tímto drážděním tkání pak vznikají alegie a je zatěžován celý vylučovací systém. Základní bílkovinou lidského mléka je laktalbumin, který je kojenými dětmi tráven bez problémú, kompletně využit a nezatěžuje orgány.

 
VÁPNÍK
 
Hlavní argumentem spojeným s konzumací mléka a mléčných výrobků je právě vápník. Vysoký obsah vápníku pro silné kosti a zdravé zuby. To je hlavní motto mlékárenských firem, které má v podvědomí vyryté snad každý mléčný konzument.
Zde máme ale předkládanou pouze poloviční pravdu. Ano, mléko je výborným zdrojem vápníku, ale opět pro tele, ne člověka! Jaký je v tom rozdíl? Kráva má oproti člověku čtyři žaludky a odlišné trávicí enzymy. Vápník z kravského mléka je pro lidský organismus nevstřebatelný. Nepřijde Vám divné, že Evropa a Amerika, největší konzumenti mléka a mléčných výrobků na celém světě, trpí nejvíce na osteoporózu? To už je trochu podezřelé, nemyslíte? Málo koho by však napadlo, že za to paradoxně může (kromě dalšího) právě mléko. Všechny mléčné výrobky a maso jsou silně kyselinotvorné. Kyseliny rozežírají a sráží tkáně a způsobují v těle velké degenerativní změny. Aby se tělo kyselinám ubránilo, snaží se je neutralizovat. A jelikož je právně vápník zásaditou látkou, začne tělo rozpouštět vápník z vlasních tkání, kterými jsou právě kosti a zuby. Rozpuštěný vápník pak tělo použije k neutralizaci kyselin. Pokud máte obavu o dostatečný příjem vápníku z rostlinné stravy, zařaďte ve větší míře do svého jídelníčku tyto potraviny:

Obsah vápníku v mg na 100g:

Mléko                   125
                 X
Sezam                 975
Mák                    1400
Kapusta              115
Špenát                  85
Fazole                 137
Lískové oříšky   290

Velké mnžství vápníku také nalezne v mořských řasách a některá rostlinná mléka jsou o něj oboohacena právě z tohoto zdroje.

HLENY

Následkem nedokonalého trávení mléka a mléčných výrobků vzniká v těle hlen, který se pak usazuje v plicích, střevech, dutinách a hlavě. Ten způsobuje různé nepříjemnosti jako jsou rýma, alergie, astma, chronické záněty dutin, zejména u dětí. Hlen vytváří take povlak na střevní stěně a znemožňuje tak vstřebávání výživných látek. Člověk tak může být obezní a zároveň podvyživený i když by se zdálo, že se tyto dva stavy vylučují. Nadměrné množství hlenu ve střevech je také jednou z hlavních příčin zácpy, jelikož zpomaluje střevní peristaltiku.

Tohle vše je pouze k mléku samotnému i tomu nejkvalitnějšímu z farem či bio chovů, čerstvé a nezpracované. Dalšími zásadními znehodnocujícími vlivy jsou proces "výroby" a zpracovnání mléka.

TOVÁRNY NA MLÉKO

Už dávno minuly časy, kdy život krávy znamenal pasení ve stádech na louce, poklidný život na slunci a dojení mléka do vědra od samotného farmáře. Velká poptávka, lačnost po penězích a neúcta k životu zvířat a jejich svobodě zapříčinily vznik nehumálních velkochovů, které připomínají zvířecí koncentrační tábory. Krávy žijí v kotcích, kde se nemohou ani pohnout, neznají denní světlo a každý den je pro ně stejný jako všechny ostatní. Několikrát za život jsou uměle oplodňovány a hned po porodu je jim telátko odebráno. Mléko totiž není pro tele, ale do krabice v supermarketu. Dojeny jsou až do krve. Nejí trávu ani seno, ale krmivo z genericky modifikovaných plodin a masokostní moučky s přídavkem antibiotik, hormonů a léků. Žádoucí je maximální produkce mléka, ať to stojí co to stojí. A ta je až 75x vyšší než normálně. Nebudu Vám tady líčit otřesné podmínky a utrpení, ve kterém tato zvířata prožijí celý svůj život. To není účelem tohoto článku. Nechci Vás děsit, ale informovat. Jedná se o to, že takto nemocná a zubožená zvířata produkují i odpovídající mléko, které je navíc plné hormonů, antibiotik a hnisu ze zánětů vemene, který běžně mají z něustálého namáhání.

PASTERIZACE

Jakékoli mléko, které si dnes koupite v obchodě musí být povinně ze zákona pasterizováno. Má nás údajně uchránit před zárodky tuberkulózy, tyfoidu, bacilu coli. Ale zároveň, jestli v mléku bylo něco užitečného a zdravého, právě pasterizace vše zničí a znehodnotí. Mléko je takto ještě mnohem hůře zpracovatelné pro lidský metabolismus.

HOMOGENIZACE

Homogenizace je speciální proces, při kterém se rozbijí částice tuku a bílkovin, aby se sloučily do jedné homogenní směsy a neoddělovala se tak smetana. Tyto malé částečky ale nejsou schopny naše ledviny odfiltrovat a tak se uvolňují do krevního řečiště, kde způsobují velké škody. Enzym obsažený v mléce se totiž propašuje společně s těmito malými částečkami. Kdyby se jednalo o mléko nehomogenizované, ledviny by vše úspěšně odfiltrovaly bez jakýchkoli problémů. Tento ezym zvaný xantin oxidáza pak napadá srdce a srdeční artérie. Chemické působení zjizvuje stěny artérií a srdeční tkáně. Tělo se snaží napravit škody tím, že zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a ukládá tukový materiál jako náplast na postižená místa. Pokud se toto děje opakovaně, dochází až k vážným srdečním potížím, ohrožujícím život.

Ještě více závažné (pokud je to ještě vůbec možné) je to v případě sýrů. Sýry jsou koncetrovanou potravinou,  jelikož  na jejich výrobu je zapotřebí 11-15 litrů mléka na kilogram sýru. Tím se násobí výše zmíněné negativní účinky na lidské zdraví.

Pokud je pro Vás stále těžké se mléka a mléčných výrobků vzdát, vyřazujte je postupně a nahrazujte  zdravějšími alternativami. Jistě Vám zachutnají mléka z oříšků, semínek, ovsa, soji  a další druhy. Výběr je dnes již velký, takže si určitě najete své obíbené. I sýry se dají vyrobit veganské a stejně, ne-li více, chutné. Nechte si inspirovat v našich receptech.

Související články:

Rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků
Oříšková a semínková mléka


 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit