Ovesné karbanátky s paprikovými bramborami a cizrnovým salátkem

I pokud ovesné kaši zrovna dvakrát neholdujete, tyhle karbanátky Vás jistě nadchnou. Také určitě oceníte jednoduchost jejich přípravy. Paprikové pečené brambory se sladkou mrkvičkou a osvěžující cizrnový salát vytvářejí společně s křupavými karbanátky gurmánský a sytý oběd. Cizrna i ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny, která zajistí postupné uvolňování energie na celé odpoledne. Oves se navíc řadí mezi obiloviny s nejvyšším obsahem bílkovin.

Porce 3-4, příprava 20 minut, pečení 20 minut

Karbanátky​

Pečené brambory s mrkví

  • 200g brambor
  • 200g mrkve
  • 1 vrchovatá čl mleté sladké papriky
  • 2 PL oleje

Cizrnový salátek

  • 300g uvařené (konzervované) cizrny
  • 40g červené papriky
  • 40g okurky
  • 8 zelených oliv
  • 50g cibule
  • zelená petželka
  • 1 PL jablečného octa
  •  1,5 PL olivového oleje
  • 2 PL agávového sirupu
  • 1,5 PL hrubozrnné hořčice

Směs na karbanátky dobře promícháme, zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, promícháme a necháme přiklopené odstát. V osolené vodě uvaříme brambory s mrkví do poloměkka, nedovaříme úplně. Poté vodu slijeme a vložíme do pekáčku, kde je promícháme s paprikou, olejem a mírně posolíme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do změknutí a zezlátnutí asi 20 minut.

Mezitím si připravíme salátek. Papriku a okurku nakrájíme na kostičky, cibuli a petrželku nasekáme na jemno a olivy pokrájíme na kolečka nebo čtvrtky. Zeleninu promícháme společně s cizrnou. Zálivku vytvoříme smísením posledních čtyř ingrediencí a dobře promísíme v míse se salátem.

V menší hlubší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme větší množství oleje. Mokrýma rukama tvoříme z ovesné směsi karbanátky a vkládáme je do rozpáleného oleje. Po chvíli otočíme a smažíme z druhé strany. Měly by být pěkně zlatavé. Necháme okapat olej a hned dáme na talíř vyložený ubrousky, aby se vsákl přebytečný olej. Nebojte se smažení. Vločky olej nasávají minimálně a pokud ho budete mít dobře rozpálený, aby se karbanátky opekly rychle a následovně je osušíte ubrouskem, budou krásně křupavé, ale vůbec ne mastné.

Vše společně hezky nazdobte na talíři a servírujte. Dobrou chuť!

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Jean napsal:

    vynikajúce a síce som nemal po ruke všetky špecifické ingrediencie a varil z toho, čo má človek normálne doma (agáve jedine tak v tequile 🙂 je to skvelé a plnohodnotné menu 🙂


  • >