I pokud ovesné kaši zrovna dvakrát neholdujete, tyhle karbanátky Vás jistě nadchnou. Také určitě oceníte jednoduchost jejich přípravy. Paprikové pečené brambory se sladkou mrkvičkou a osvěžující cizrnový salát vytvářejí společně s křupavými karbanátky gurmánský a sytý oběd. Cizrna i ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny, která zajistí postupné uvolňování energie na celé odpoledne. Oves se navíc řadí mezi obiloviny s nejvyšším obsahem bílkovin.
Porce 3-4, příprava 20 minut, pečení 20 minut
Karbanátky
- 150g jemných ovesných vloček
- 20g lahůdkového droždí
- 20g slunečnicových semínek
- 10g sušené zeleniny (mrkev, cibule, petrželka)
- 1čl soli
- olej na smažení
Pečené brambory s mrkví
- 200g brambor
- 200g mrkve
- 1 vrchovatá čl mleté sladké papriky
- 2 PL oleje
Cizrnový salátek
- 300g uvařené (konzervované) cizrny
- 40g červené papriky
- 40g okurky
- 8 zelených oliv
- 50g cibule
- zelená petželka
- 1 PL jablečného octa
- 1,5 PL olivového oleje
- 2 PL agávového sirupu
- 1,5 PL hrubozrnné hořčice
Směs na karbanátky dobře promícháme, zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, promícháme a necháme přiklopené odstát. V osolené vodě uvaříme brambory s mrkví do poloměkka, nedovaříme úplně. Poté vodu slijeme a vložíme do pekáčku, kde je promícháme s paprikou, olejem a mírně posolíme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do změknutí a zezlátnutí asi 20 minut.
Mezitím si připravíme salátek. Papriku a okurku nakrájíme na kostičky, cibuli a petrželku nasekáme na jemno a olivy pokrájíme na kolečka nebo čtvrtky. Zeleninu promícháme společně s cizrnou. Zálivku vytvoříme smísením posledních čtyř ingrediencí a dobře promísíme v míse se salátem.
V menší hlubší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme větší množství oleje. Mokrýma rukama tvoříme z ovesné směsi karbanátky a vkládáme je do rozpáleného oleje. Po chvíli otočíme a smažíme z druhé strany. Měly by být pěkně zlatavé. Necháme okapat olej a hned dáme na talíř vyložený ubrousky, aby se vsákl přebytečný olej. Nebojte se smažení. Vločky olej nasávají minimálně a pokud ho budete mít dobře rozpálený, aby se karbanátky opekly rychle a následovně je osušíte ubrouskem, budou krásně křupavé, ale vůbec ne mastné.
Vše společně hezky nazdobte na talíři a servírujte. Dobrou chuť!
vynikajúce a síce som nemal po ruke všetky špecifické ingrediencie a varil z toho, čo má človek normálne doma (agáve jedine tak v tequile 🙂 je to skvelé a plnohodnotné menu 🙂