Hrachová kaše s marinovaným tofu a zlatavou cibulkou

Tentokrát zabrousíme do české klasiky. Jestli v dnešní době lidé opomíjejí v jídelníčku luštěniny, hrách je na tom z nich nejspíš nejhůře. A přitom to je taková škoda! Obsahuje velké množství bílkovin, kvalitních sacharidů a jeho příprava je přitom velmi snadná. Vyzkoušejte hrachovou kaši s opečenou cibulkou a budete se jen olizovat. Levné, snadné a výborné jídlo! Možná Vás překvapí kombinace s rýží a quinoou. Samozřejmě se můžete držet klasiky a jako přílohu si dát kváskový chléb, ale tuhle nezvyklou kombinaci jsem si já oblíbila a od té doby už si tohle jídlo nedělám jinak.

Porce 4, příprava 40 minut

  • 200g loupaného půleného hrachu
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 balení marinovaného tofu
  • 100g rýže basmati
  • 100g quinoi
  • 1 velká cibule
  • 2 PL oleje
  • sůl​
  • kyselé okurky, čerstvá zelenina

Hrách namočíme přes noc, nebo alespoň na pár hodin do vody. Není to nezbytně nutné, ale zkrátíme tak dobu vaření. Rýži s quinoou dáme společně vařit do dvojnásobného množství osolené vody doměkka. Hrách dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vody stačí tolik, aby byl ponořený cca 2 centimetry pod hladinou. Vaříme ho přiklopený na mírném plameni do změknutí. Případně přidáme vodu.

Mezitím si nakrájíme cibuli na půl-kolečka a na oleji ji pomalu smažíme dozlatova. Občas ji podlijeme vodou, aby změkla a nepálila se. Jde to i bez velkého množství oleje 😉 Také pomůže, když ji na začátku posolíte. Pustí šťávu.

Když je hrách měkký, necháme ho v uvařené vodě. Ale ať jí není moc, aby nebyla kaše řídká. Odstraníme koření a umixujeme hrách do hladké kaše. Případně přidáme trochu horké vody. Na pánvi prohřejeme plátky tofu.

Na talíře podáváme hrachovou kaši ozdobenou zlatavou cibulkou s hotovou rýžovo-quinoovou přílohou, marinovaným tofu, kyselou okurkou a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť! 🙂

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

2291 / 545

31,6

83,1

8,3

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>