Seitanový steak na grilu s kořenovou zeleninou

Připravte se na to, že Vám přátelé masožravci budou slintat nad ramenem a škemrat, abyste jim udělali taky jeden, zatímco se jejich masný párek bude škvařit na popel v zapomnění.

Letní grilování je skvělou příležitostí, jak si udělat dobré jídlo a přitom pobýt venku na zahradě. Má to svoje kouzlo. Nakrájejte si na stůl spoustu zeleniny nebo udělete mísu salátu, připravte nějaké zdravé omáčky. Hodí se třeba jogurtový dressing tzaziki, česneková kešunéza nebo rajčatová salsa. Jako přílohu můžete zvolit celozrnné pečivo a nebo pokud si hlídáte linii a chcete na večer omezit příjem sacharidů, doporučuji zeleninovou přílohu. Máme tady pro Vás navíc tip na geniální pečenou zeleninu, která se ke steaku perfektně hodí. Na pečivo si ani nevzpomenete. Ale opět pozor na Vaše přátele, kteří zeleninu nemají rádi. Až Vám tam začne vonět, mohli by změnit názor 🙂

Porce 2, příprava 15 minut, grilování 30-40 minut

Steaky

  • 1 balení (300g) seitanu natural (Sunfood)
  • 4 čl sojové omáčky (tekuté koření bez glutamanu)
  • 6 stroužků česneku
  • 1,5 cm kořene zázvoru
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 čl drceného kmínu
  • 1 cibule
  • 1/4 hrnku vody​

Zeleninová příloha

  • 2 mrkve
  • 1 bulva celeru
  • 1,5 čl drceného kmínu
  • sůl
  • 2 PL dýňového oleje + na vymazání​

V širším hlubokém talíři promícháme sojovou omáčku s vodou, přidáme kmín, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, lahůdkové droždí a zamícháme. Seitan nakrájíme na 4 plátky a důkladně je vykoupeme v marinádě. Cibuli nakrouháme na tenká kolečka a také ji namočíme do marinády, aby se obalila. Polovinu rozprostřeme na dno, na to položíme plátky seitanu a druhou polovinu cibule navrstvíme na vrch. Přikryjeme talířem nebo sáčkem a dáme marinovat do ledničky min. na 2 hodiny.

Když začneme roztápět gril, zároveň si očistíme zeleninu a nakrájíme. Celer na kostky, mrkev na silnější kolečka. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, posolíme a pár minut povaříme aby lehce změkla. Ne však úplně. Zkrátíme tím dobu pečení a zabráníme spálení.

Na plátky i zeleninu budeme potřebovat grilovací tácky s pevným dnem. Oba je lekce vymažeme dýňovým olejem. Do jednoho naskládáme plátky seitanu s cibulí, do druhého dáme zeleninu. Nejlepší je gril s poklicí, kde se může i zlehka dusit. Grilujeme a v průběhu podléváme mírně vodou, pokud je potřeba, pomícháváme, otáčíme.

Když je cibule u steaků měkká, sundáme ji ze nich a dáme je přímo na mřížku grilu, aby se pěkně opekly. Stačí pár minut z každé strany. Zelenina už bude pravděpodobně také hezky opečená. Sundáme ji z grilu, zakápneme dýňovým olejem, který ji ovoní a dodá krásnou plnou chuť. Promícháme. Steaky dáme na talíř, navrstvíme na ně podušenou cibuli a podáváme. S pečenou zeleninou, salátem, omáčkami, pečivem. Kdo má jak rád.

Nechte si chutnat 😉

Nutriční hodnoty – 1 ks (steak)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

476 / 113,4

20

6,8

0,9

Nutriční hodnoty – 1 porce zeleniny (1/2 z receptu)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

488,5 / 116,3

2,6

17,2

4

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>