Krémová dýňová omáčka

Dýně je hodně opomíjenou zeleninou. A je to velká škoda, protože tato velice chutná plodina vyniká množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako draslík a vápník. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, díky níž má schopnost zahánět hlad. Po uvaření je dužina hutná a krémová s příjemně nasládlou chutí. Díky těmto vlastnostem se skvěle hodí při redukční dietě – zasytí, ale přitom je bez tuku, s minimem sacharidů a s nízkou energetickou hodnotou.

Výborně chutná pečená jako příloha, ve formě kaší, polévek, pomazánek nebo dokonce na sladko do koláčů a koktejlů. Má mnohostranné využití, nebojte se jí vyzkoušet. Mile Vás překvapí. Pro inspiraci Vám přinášíme recept na dýňovou omáčku. Hodí se k těstovinám nebo dušené zelenině s rýží. Je jednoduchá na přípravu a chutnat bude i dětem. Já jí vždycky navařím velký hrnec a pak namrazím do krabiček. Když je pak málo času na vaření, jen jednu krabičku vytáhnu, udělám přílohu, přidám zeleninu a parádní oběd je hotov během několika minut.

Porce 3-4, příprava 20 minut

  • 400g máslové dýně
  • 1 PL sypkého zeleninového bujónu
  • 1 dl sojového mléka (neslazeného)
  • 6 PL lahůdkového droždí
  • 1,5 čl sušené šalvěje
  • sůl dle chuti​

Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte zeleninový bujón. Přiveďte k varu a vařte do měkka cca 10 minut. Vývar slijte a schovejte si ho. Můžete ho použít jako základ pro polévku a nebo podávat samotný jako lehký polévkový bujón.

K uvařené dýni přilijte mléko a přidejte lahůdkové droždí. Rozmixujte do hladka. Pokud by se Vám zdála omáčka ještě hustá, přidejte trošku vývaru. Nakonec vmíchejte šalvěj a dosolte dle chuti. Vmíchejte do těstovin, hodí se třeba bezlepkové kukuřičné. Moje oblíbená dietní varianta je s dušenou zeleninovou směsí s bílými fazolemi, rýží basmati a křupavým seitanem. Hotové jídlo na talíři můžete ještě pokapat dýňovým olejem a posypat dýňovými semínky.

Bon apetit 😉

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

148 / 35,2

3,3

5

0,6

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kikuš napsal:

    Katko, tak toto je bomba! Dnes jsem zkusila a jsem ráda, že mám takovou zásobu dýní. Ta omáčka je luxusní…a moje top je zakápnout dýňovým olejem a posypat konopnými semínky 😉


  • >