Špaldové bochánky

Přestože běžné pečivo už není obvyklou součástí mého jídelníčku, čas od času si na něm ráda pochutnám. Kvalita pečiva v supermarketech a bohužel i ve většině pekáren je dost bídná. Celozrnné housky a rohlíky jsou vzácné a téměř nedostupné. Je na dosah jen velice málo obchodů, kde dobré a kvalitní pečivo nabízejí. Takové, které není upečené pouze z bílé mouky s obsahem rafinovaného cukru a nekvalitního tuku.

A tak nezbývá nic jiného, než si ho udělat doma. I když se to zdá možná jako těžký úkol, je to překvapivě velice snadné! Vyzkoušejte tento recept na bochánky, které jsou hotové raz-dva. Od zadělání těsta až po upečené voňavých houstiček vám uběhne jen hodinka a půl. Nejsou zcela celozrnné, jen z 1/3. Nic vám však nebrání použít v receptu větší poměr celozrnné mouky na úkor bílé. Jen počítejte s trochu delší dobou kynutí.

6 bochánků, příprava 1,5 hodiny včetně kynutí a pečení

  • 260g hladké špaldové mouky
  • 130g celozrnné špaldové mouky
  • 2 PL přírodního třtinového cukru
  • 270ml sojového/ovesného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 6 PL slunečnicového oleje​
  • sezamová/slunečnicová/maková semínka, kmín nebo hrubozrnná sůl na ozdobu
  • olej smíchaný s mlékem na potření

Mléko ohřejeme, aby bylo teplé. Pozor – ne horké! Rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrolíme droždí. Dáme stranou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. V míse smícháme mouky, cukr a sůl. Přilijeme vzešlý kvásek a olej. Teď přijde na řadu poctivé zadělání. Nejlepší je, pokud máte elektrický robot s hnětacími háky. Těsto je nutné důkladně prohníst. Robotem cca 4 minuty, ručně spíš tak 10 minut. Trochu se u toho zahřejete 🙂

Nyní přikryjeme mísu s těstem mokrou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Poté si poprášíme pracovní desku moukou a těsto na ní vyklopíme. Trošku ho prohněteme a vyválíme z něj šišku. Tu rozkrájíme na 6 dílků a uplácáme z nich bochánky, upleteme housky, vytvarujeme rohlíky,.. fantazii se meze nekladou. Troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Bochánky necháme 30 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.

Potřeme je mlékem rozmíchaným s trochou oleje a posypeme semínky, kmínem nebo solí. Vložíme plech do trouby a pečeme dozlatova cca 15-20 minut. Hotové bochánky necháme zcela vychladnout a až poté je můžeme krájet a jíst.

Špaldový bochánek potřený tenkou vrstvou rostlinného másla, plněný salátem, plátky rajčat, olivami a bylinkovým tofu.

Nutriční hodnoty – 1 bochánek

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1335 / 318

9,4

53,9

6,9

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Renda napsal:

    Naprosto báječné! Peču každý třetí den už asi měsíc, přítel si je nemůže vynachválit. Z těsta dělám 8 pletynek. Děkuji za recept 😉

  • Ivet napsal:

    Luxusní housticky

  • KristynaJelinek7 napsal:

    Už mi naskočili v troubě 🙂 díky za recept budu teď dělat častěji. V DE se to vyplatí s cenou pečiva 🙂 😉


  • >