V této rubrice bych se s Vámi chtěla podělit o své zkušenosti s různými rostlinnými výrobky a potravinami, které jsem vyzkoušela. Jaké značky se mi nejlépe osvědčily, co mi chutnalo a co naopak ne. Uvádím pouze svoje názory a poznatky, které nejsou obecnou pravdou pro všechny, ale můžou Vám být určitým vodítkem při výběru a nákupu nových výrobků. 

Oříšky a sušené ovoce

 

Oříšky i sušené ovoce jsou důležitou součástí rostlinného jídelníčku. Oříšky nám zajišťují příjem zdravých tuků, nenasycených mastných kyselin, bílkovin a také důležitých minerálů jako je například vápník pro silné kosti, pak také hořčík, železo a další. Sušené ovoce je skvělým zdrojem rychlé energie a také ho můžeme využít jako zdravé sladidlo ve snídaňových kaších, müsli směsích nebo dezertech. Cenné je pro vysoký obsah draslíku a železa. Dnes je na trhu na výběr už mnoho druhů. Nejsou to už jen rozinky, jablka a datle, ale také meruňky, švestky, brusinky, fíky a netradiční banány, mango nebo dokonce melouny.

Další výhodu těchto sušených plodů je také to, že je můžeme mít stále po ruce - ve spíži, na cestách, do práce. Rychlá a výživná svačinka. Ideální třeba na dlouhé túry. S touhle zdravou svačinkou zaručeně zaženete chuť na sladké a doplníte energii.

 

Kromě samostatného pojídání využíváme také oříšky, semínka nebo různé druhy sušeného ovoce do přípravy rozličných pokrmů. Od oříškových mlék přes pomazánky, domácí müsli tyčinky sladké pečivo a mnoho dalšího. Spoustu receptů s použitím právě oříšků, semínek a sušeného ovoce najdete i přímo na těchto stránkách.

 

 

 

Kvalita

Na co bych se však chtěla zaměřit v tomto článku je kvalita těchto sušených plodů. Málokdo ví, jak se zpracovávají, než dojdou na Váš stůl. Někdy jsou bohužel v tomto procesu těžce znehodnocené a se zdravou potravinou mají pak pramálo společného. Jak tedy vybírat a kde nakupovat? Tomu se podíváme na zoubek právě nyní.

 

Pražené ořechy a semínka

Této variantě se pokud možno vyhýbejte velkým obloukem. Pražené a ještě navíc hojně solené ořechy jsou silně kyselinotvorné a těžko stravitelné. Bílkoviny i tuky v nich obsažené se vysokou teplotou při pražení výrazně znehodnotí a spíše škodí, než prospívají. Tělo je v takové podobě už neumí využit a tak organismus jen zanášejí. Bez užitku. Vysoký obsah soli tělu také neprospívá, sůl zadržuje vodu.

 

 

 

Ořechy "natural"

Tento termín většinou označuje na obalech druh, který není pražený a je bez soli. Bohužel to pořád není záruka toho, že si kupujete kvalitní a zdravé oříšky, které prospějí našemu zdraví. Tyto ořechy můžou mít různý původ a stáří. Kolikrát mohou být dokonce žluklé a na první pohled to nemusí být poznat. Kupujte raději balené oříšky, ne na váhu. Ty na váhu se skladují pohromadě ve velkých nádobách, kde mohou vznikat plísně. Také nemáte jistotu, jak dlouho jim tam leží, než Vám je nasypou do sáčku. Dost často se jedná o podřadnou kvalitu.

       Zpracování ořechů je dost ošemetná záležitost, pokud jste si mysleli, že se všechny prodávané ořechy pouze vylouskají, zabalí a prodávají, tak jste na omylu. Ve většině případech, tedy především levnější druhy ořechů, které se běžně prodávají v supermarketech, procházejí procesy vaření v horkém oleji několik hodin, chemickém bělení, blašírování a další ohavnosti. Díky nevhodnému skladování chytají plísně a žluknou. Doporučila bych tedy na oříšcích nešetřit a sledovat obaly, kde výrobce uvádí způsob zpracování. Vyplatí se investovat do BIO kvality. Na chuti to také ihned poznáte. Kvalitní oříšky, které jsou opravdu natural, jsou slaďounké, měkké s jemnou chutí a pěkně aromatické.
      Osobně mám nejlepší zkušenost se značkou Alnatura, prodávanou v DM drogeriích nebo Globusu. Dobré jsou také od Country lifu. Sice si trochu připlatíte, ale je to opravdu dobrá investice, která má své opodstatnění.

 

Raw

Pokud jdete opravdu po špičkové kvalitě a není Vám líto peněz, nejlepší volba jsou oříšky v raw kvalitě. Tedy syrové. To jsou opravdu ty ručně loupané a šetrně usušené za nízkých teplot. Díky tomu si zachovávají veškeré nutriční kvality v nejvyšší možné míře a také enzymy. Takové můžete pořídit například od značky Life food. Musím říct, že ty jsou opravdu luxusní. Příležitostně je také kupuji. Hlavně pistácie a makadamie od nich jsou nebe na zemi!

 

Síření sušeného ovoce

Hlavním problémem sušeného ovoce je jeho časté ošetřování oxidem siřičitým (E220). Je to bezbarvý plyn, který se používá jako konzervační činidlo. Má udržovat zářivou barvu ovoce bez zhnědnutí při sušení. Pokud tedy uvidíte krásně oranžové sušené meruňky, určitě je nekupujte! Chuťově jsou mnohem lepší plody nesířené, které jsou mnohem zdravější, krásně voní, jsou měkké a aromatické. Ty sířené sice "krásně vypadají", ale kvalitou i chutí jsou s těmi přírodními nesrovnatelné! Sledujte obaly, a pokud uvidíte obsah oxidu siřičitého, rychle vraťte sáček do regálu. Už jen to, že i sami výrobci doporučují sušené ovoce tohoto druhu před konzumací opláchnout vodou, vypovídá samo za sebe.

 

 

Doslazování cukrem a "smažení"

Často se u sušeného ovoce setkáte ve složení s cukrem, glukózovým sirupem či olejem. Anebo také ještě hůř - vším dohromady. Přidaný cukr anuluje veškeré dobré vlastnosti této jinak zdravé laskominy. Nejčastěji jsou doslazované brusinky, které by byly jinak kyselé. Zkuste se ve zdravé výživě poptat po druhu, který je doslazovaný jablečnou šťávou.

      Pozor také u banánů. Takzvané banánové chipsy jsou také zpracované za vysokých teplot a obsahují cukr (v lepším případě med) a olej. Pravé sušené banány se většinou suší v celku a jsou měkké a hnědé. Je až neuvěřitelné, kolik i takový banán obsahuje vody. Jistě Vás také překvapí, že po usušení z něj zbyde jen taková jednohubka. Takový sušený banán je gurmánská záležitost, kterou stojí za to vyzkoušet!
      Dalším neduhem, kterého se někteří výrobci dopouštějí, je zpracování za vysokých teplot s použitím oleje. Takové ovoce už se nedá nazývat sušeným, ale téměř smaženým. Ztrácí tím hodně na kvalitě. Levné tuky, které jsou při procesu používané, jsou škodlivé a ovoce na úkor tohoto způsobu úpravy ztrácí až 90% vitamínů a veškeré enzymy. Opět Vás tedy nabádám - nezapomeňte se dívat na složení! Pokud je v něm něco jiného než ovoce, maximálně jablečná šťáva, už tu není něco v pořádku.

 

 

Sušeno na slunci

Některé značky se přímo chlubí tím, že sušené ovoce, které prodávají je sušené přímo na slunci. A to je největší výhra! Takto sušené plody mají vyvážený poměr přírodních cukrů, zachovávají si hodnotné vitamíny, minerály a enzymy a navíc jsou "nabité" sluneční energií. Pokud máte už vytříbené smysly, sami poznáte ten rozdíl na první ochutnání. Voňavé, šťavnaté a aromatické sušené plody přímo na sluníčku jsou bezkonkurenční.


       Opět můžu doporučit právě Alnaturu a Lifefood. Právě Lifefood nabízí již zmiňované druhy, které jinde neseženete, jako jsou sušené melouny, pak také granátové jablko, moruše, nashi a další. A to vše bez chemie, cukru a sušené za nízkých teplot pro zachování vitamínků.

 

Lyofilizované ovoce

Že se to nedá ani vyslovit? Co to je? Takto je nazývaný proces sušení mrazem. Využívá se při zpracování jahod, kiwi a dalších plodů, které je třeba zpracovávat zvláště šetrně. Při tomto postupu jsou kousky čerstvého ovoce určeného k sušení nejdříve šokově zmrazeny. Zamezí se tak narušení struktury vznikajícími krystalky ledu. Poté se ovoce umístí do sušárny, ve které je udržován tlak nižší, než je tlak vodní páry v trojném bodu (610 Pa). Voda tak ze zmraženého ovoce sublimuje, tzn. přechází z pevné fáze (ledu) přímo do fáze plynné (vodní páry). Sušené ovoce si tak v maximální míře zachová svou původní texturu, barvu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály. Je tedy také velice vhodné. Avšak méně k sehnání. Lyofilizované jahody, maliny a ananas seženete v Intersparu nebo pak další druhy na Mixit.cz

Doporučuji vyzkoušet třeba moruši sušenou na slunci a nebo mochyni peruánskou sušenou rovnež na sluníčku.

Velký výběr sušeného ovoce a oříšků najdete i u nás na storu.   

Odkazy:

www.lifefood.cz
www.mixit.cz


Komentáře  

 
Petr Duchon
# Petr Duchon 2013-06-14 22:06
Lyofilizované ovoce vypadá zajímavé. Vyzkoušíme. Petr
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit