V této rubrice bych se s Vámi chtěla podělit o své zkušenosti s různými rostlinnými výrobky a potravinami, které jsem vyzkoušela. Jaké značky se mi nejlépe osvědčily, co mi chutnalo a co naopak ne. Uvádím pouze svoje názory a poznatky, které nejsou obecnou pravdou pro všechny, ale můžou Vám být určitým vodítkem při výběru a nákupu nových výrobků. 

Seitan speciál

Pro ty méně znalé, seitan je bílkovina z pšenice, která se zpracovává jako náhražka masa. Můžete si ho zkusit vyrobit i sami doma, ale pravděpodobně nikdy nedosáhnete takového výsledku jako u seitanu kupovaného. Teď speciálně mluvím o seitanu speciál, který u nás seženete skoro v každé prodejně zdravé výživy a vyrábí ho firma Sunfood. Nespleťte si ho hlavně se seitanem natural od stejné firmy. Ten mi naopak přijde nepoživatelný.

Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, opravdu vřele doporučuji! U nás doma je to velice oblíbená dobrota. Ze začátku jsem si s ním moc nevěděla rady, ale časem jsem přišla na to, jak ho nejlépe upravit. A věřte, že není nic jednoduššího. Kousky pokrájíte, dáte na pečící papír a pečete v předehřáté troubě do křupava cca 10 minut. Vznikne vám excelentní delikatesa, kterou netřeba jakkoli dochucovat.

 

 

Hodí se k různým omáčkám - houbová, svíčková nebo ke špenátu s polentovým knedlíkem, k batátovým hranolkům se zeleninou nebo jen tak namáčet do studené omáčky či salsy s pečivem a čerstvou zeleninou.

 

 

Chutí a konzistencí nápadně připomíná grilovaná kuřecí křídla anebo křupavou kachnu :-) Takže i zaryté masožrouty nadchnete :-)

 

 

Sportovce a fitnessáky zase jistě potěší, že tahle dobrota je i do obsahu nutričních živin, odpovídající masu. Avšak mnohem zdravější!

 

 

Tak šup šup! Vyzkoušet a poreferovat, jak vám chutnalo.

 

Pokud si troufáte i na seitan domácí, inspirovat se můžete zde.

 

Komentáře  

 
Kateřina Švaříčková
# Kateřina Švaříčková 2013-12-09 07:54
Teda vazne dekuji za tenhle článek. Již párkrát jsem koupila seitan natural a pak jsem to vzdala. Opravdu se to nedalo jist, jednou jsem to pekla jen tak na sucho a chuti a konzistenci mi připomínal chleba. Nedávno jsem ale koupila na zkoušku s.speciál a na sucho na pánvi opekla a servírovala se ,,sýrovou" kešu omáčkou a kuskusem a to byla opravdu lahůdka!! Takže jsi mě utvrdila v tom, že natural už víckrát ne! ;-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Chilli
# Chilli 2015-12-19 11:17
Neni nic jednoduššiho, než seitan natural namarinovat ve směsi oleje s kořenim, ruznymi omačkami, octy, bilym vinem, jak chcete (-: potom je uplně ok a asi muj top, dělam tak třeba Vindaloo apod.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Lukáš Blažčík
# Lukáš Blažčík 2013-12-09 11:33
Já ho takto zbožňuji :-) Co taky doporučuji tak si udělat zeleninový salát dle vlastní chuti a k tomu si přimíchat takto opečený seitan. Skvělá, lehká a zdravá večeře. ;-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Fitfitnesslady
# Fitfitnesslady 2013-12-09 15:53
Seitan miluji a chutná mi i ten natural:-)))
Dala jsem na tebe kontaktk-jako na VP v Plzni.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Katka B.
# Katka B. 2013-12-10 11:23
Jé, děkuji :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Magda
# Magda 2015-06-23 12:42
Děkuji za vyčerpávají informace na Vašich stránkách. Jakpak, prosím, na knedlíky které jsou na poslední fotce. Potřebuji náhradu za obyčejné, pro své děti. Nemají žádné zdravotní problémy, jen jim nechci dávat houskové, ale k omáčce nějaké chtějí. Děkuji za odpověď.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Katy B.
# Katy B. 2015-07-22 13:17
Oni jsou to houskové, ale celozrnné ;-) veganza.cz/.../...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit