V této rubrice bych se s Vámi chtěla podělit o své zkušenosti s různými rostlinnými výrobky a potravinami, které jsem vyzkoušela. Jaké značky se mi nejlépe osvědčily, co mi chutnalo a co naopak ne. Uvádím pouze svoje názory a poznatky, které nejsou obecnou pravdou pro všechny, ale můžou Vám být určitým vodítkem při výběru a nákupu nových výrobků. 

Shirataki - těstoviny bez kalorií

Pokud držíte nějakou redukční dietu nebo si prostě jen hlídáte linii, určitě si dáváte pozor na přemíru sacharidů a kalorií ve stravě. Dvakrát si tedy rozmýšlíte, jestli si dáte pořádnou misku těstovin s omáčkou. Určitě ušetříte kalorie, když místo tučné omáčky použijete zeleninovou. Ale přesto se nevyhnete tomu, že s takovým jídlem přijmete velké množství sacharidů.

No a od toho jsou tu těstoviny shirataki, se kterými můžete všechny tyhle obavy hodit za hlavu ;-) Jsou totiž bez sacharidů, tuků a kalorií. Obsahují jen vlákninu. Ale k italské omáčce se hodí stejně skvěle jako ty klasické italské!

 

 

Co se pod tím zvláštním názvem vlastně skrývá?

Shirataki jsou vyráběny z čistě přírodní suroviny, a to z kořene plodiny Konjac (Amorphophallus konjac), která připomíná vzhledem naši červenou řepu.
Obyvatelé asijského kontinentu začali používat tuto velmi zdravou plodinu již před více než 2000 lety. Zpracováváním kořene konjac vzniká vláknina rozpustná ve vodě, nazývaná také konjacový glukomannan. Největším spotřebitelem konjacových těstovin (které se vyrábějí v různých tvarech) na světě jsou Japonci. Nejčastěji se nazývají Shirataki.

 

 

Jak vypadají a jak chutnají

Svým vzhledem nejvíce připomínají rýžové těstoviny.

Jsou lehce průsvitné. Chuťově jsou naprosto neutrální. Jen pozor, nelekněte se nevábné vůně nálevu, ve kterém jsou v balení naložené. Když je ale dobře opláchnete, nezůstane po něm ani památka.

 

Skvěle absorbují chuť pokrmu, se kterým je připravujte. Takže se dá říct, že se hodí téměř ke všemu.

Co se týče konzistence, jsou od klasických těstovin lehce odlišné. Mají trochu pevnější a "žvýkavější" strukturu. Ale nic co by jim ubíralo na chuti či požitku z nich.

 

 

Příprava

Příprava je velice, velice jednoduchá a rychlá. Koupíte je už hotové v plastovém sáčku v nálevu.

Postup přípravy

1. Otevřete sáček a těstoviny přelijete do sítka.

2. Důkladně je propláchnete studenou vodou.

3. Dáte je do hrnce, zalijete horkou vodou a přidáte sůl anebo kostku zeleninového bujónu (doporučuji).

 

 

4. Přivedete vodu s těstovinami k varu a povaříte dvě minuty.

5. Opět slijete v sítku a necháte okapat.

6. Nakonec je na pánvi promícháte se zeleninou či připravenou omáčkou, pestem nebo jinou směsí.

 

 

Různé druhy

Na výběr je dostupných několik druhů: rýže (spíš takové malinké bobíky), fettuccine, nudle, špagety (jsou hodně tenké a skoro k nerozeznání od nudlí)

Moje nejoblíbenější jsou špagety.

 

Zde je jeden můj oblíbený a trochu netradiční recept:

 

Shirataki s listovým špenátem, fazolemi a pikantní klobáskou

 

 

1 porce

1 balení špaget shirataki
3 lžíce kečupu slazeného stévií (Spak)
1/3 plechovky bílých fazolí v rajčatové omáčce
150g mraženého špenátu
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 a 1/4 zeleninového bujónu (Alnatura)
1 lžička lahůdkového droždí
2 seitanové maďarské klobásky

 

Cibuli nasekáme najemno a v pánvi podusíme s trochou vody. Přidáme špenát, utřený stroužek česneku a 1/4 kostky bujónu. Mezitím v hrnci připravíme těstoviny shirataki dle návodu popsaného výše s 1 kostkou bujónu. Seitanové klobásky ohřejeme na páře (pokud je nemáte čerstvě uvařené ještě teplé).
Hotové těstoviny slijeme a vrátíme do hrnce. Vmícháme kečup, fazole a prohřejeme.
Těstoviny s omáčkou rozprostřeme na talíř, do středu dáme špenát, nakrájenou klobásku a navrch posypeme lžičkou lahůdkového droždí.

A vyvážené dietní a vynikající jídlo je hotovo ;-)

 

Kde je pořídíte?

V kamenných prodejnách se zatím vyskytují jen velmi vzácně, na e-shopech se zatím teprve začínají usídlovat. Ale zaručeně je pořídíte u nás na Veganza Store ;-) Připravili jsme pro vás již 3 značky: Slendier, DIET, ASIATICA


Komentáře  

 
Alena..5
# Alena..5 2015-03-12 10:02
Katko, díky za tvé úžasné stránky a hlavně recepty. Teď jsem objevila shirataki nudle. Říkala jsem si, že by byly vhodné na první den sacharidových vln. Kolik se jich tak sní? Jedno balení je jedna porce? 200g se mi zdá docela dost.
děkuji
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Katy B.
# Katy B. 2015-03-16 09:19
To jsem ráda, že se ti recepty a stránky líbí :-) Záleží na tobě. Já sním jedny jako jednu porci, ale někomu stačí na dvakrát. Záleží s čím to jíš, jestli ještě přidáš zeleninu atd.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit