Sojový salát se zeleninou

Tenhle salát jsem si vždy chodila s oblibou kupovat do zdravé výživy u nás ve městě už na základní škole. V té době jsem neřešila zdravou stravu ani jsem nehledala vegetariánské, či dokonce rostlinné pokrmy, jen mi prostě moc chutnal. A chutná mi do teď. Teď ho dělám doma, vždy velikou mísu a bereme si ho do práce a v létě třeba i na piknik. I když nejsem příliš velký fanda sojového masa, tuhle dobrůtku si občas ráda dopřeji. S celozrnným rohlíkem chutná dokonale!

Příprava 15 minut, vaření 25 minut

  • 100g sojových kostek (1 balení)
  • 2 cibule
  • 3 račata
  • 200g paprik různých barev
  • 5 kyselých okurek
  • 100g kvalitního kečupu
  • 1 PL sojové omáčky
  • 1 čl dijonské hořčice
  • 3 Pl olivového oleje
  • sůl, pepř​

Sojové kostky uvaříme dle návodu v zeleninovém vývaru společně s jednou cibulí. Zeleninu nakrájíme na kostky, cibuli nasekáme na jemno a spaříme, aby nebyla moc ostrá. Přidáme kečup, hořčici, sojovku, sůl, pepř, nakrájenou uvařenou cibuli a vychladlé sojové kostky. Necháme vychladnout a odležet v ledničce. Podáváme s celozrnným pečivem.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>