Zelený japonský čaj

Někdo jen kafař, pivař, vinař, kořalkář,.... A já jsem hrdý čajomilec :-) Čajovna je můj oblíbený podnik a doma nesmí zásoba kvalitních dobrých čajů klesnout. Máme jich opravdu slušnou spotřebu. Časy Pikwicků už mám za sebou. Kvalitní zelenáči lezou lehce do peněz, ale vážně to stojí za to. Už jsem se rozmazlila a těžko slevuji na kvalitě. Objevila jsem kouzlo východních dálek. A to právě japonské čaje. Naprosto jsem se do nich zamilovala a piju je doslova po litrech. Každý má své jedinečné kouzlo, ale všechny mají jedno společné - jsou lahodné, osvěžující a v mnoha aspektech prospívají mému zdraví a vitalitě.

 

Ráda Vám o nich povím v následujících řádcích více. A vřele doporučuji je také vyzkoušet a nejlépe zařadit do pitného režimu. Ale předem upozorňuji - ta jemná chuť a příjemné účinky jsou těžce návykové! Avšak, jak se mnou budete jistě souhlasit, přece jen je lepší, zamilovat si kouzlo japonských zelených čajů než podlehnout závislosti na začátku zmiňované kávy či kořalky.

 

Zelení japonci

Ne že bych Vám chtěla křivdit a podceňovat Vás ve znalostech, ale dost možná většina z vás ani nevěděla, že zelených čajů je více druhů. Já sama jsem to do nedávna nevěděla. A byla jsem velmi překvapená, když jsem se dověděla, že jich jsou dokonce desítky!

 

Původ

Zelené čaje mohou pocházet z různých končin. Nejčastěji z Číny a Japonska. Já dávám přednost právě Japonsku, respektive japonskému čaji, o kterém vám zde chci vyprávět. Už druhý důvod proč je Japonsko mou oblíbenou zemí přesto že jsem jí ještě nenavštívila. Tím prvním je sushi a nyní zelené čaje. Ne jednou mi bylo řečeno, že mám nejspíš japonské geny. Obě delikatesy bych určitě u místních ráda ochutnala.

 

Vlastnosti a přednosti ZELENÉHO čaje

Proč je zelený čaj právě zelený? Je to díky tomu, že během zpracování byl minimálně oxidovaný a tepelně upravený. Je to prapůvodní čaj, typický pro svou jemnou a svěží chuť. Pěstování probíhá buď na slunci, nebo se keře zastiňují. Čaj je po sklizni tepelně ošetřen (např. parou) a následně rolován a sušen. To je celé kouzlo zeleného čaje. Zelený čaj obsahuje poměrně hodně tříslovin, které ovlivňují jeho chuť. Nálev je zpravidla světlý, zlatavý, vůně květinová, jasmínová nebo s tóny trávy.

 

Obsahuje:

  • Vysoký obsah chlorofylu (podle druhu - záleží na době zastínění)
  • Antioxidanty - katechin
  • Thein

 

Zdravotní účinky

  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Posiluje cévní systém
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Chrání před negativními vnějšími vlivy
  • Příjemně povzbuzuje, oproti kofeinu však pozvolna a dlouhodoběji
  • Zdravý doplněk pitného režimu
  • Podporuje spalování tuků
  • Neutralizuje toxické látky v těle
  • Podporuje paměť
  • Má alkalizující účinky - neutralizuje kyselost v těle

 

Druhy

Japonských zelených čajů je opravdu mnoho. Uvedu vám ty, myslím, nejznámější a mnou především nejvíce oblíbené. Rozdíl je v tom, z jaké části rostliny je čaj vyrobený, v jakém období byl sklízený a jak dlouho byl zastiňovaný (čím déle, tím má intenzivnější trávové aroma a vyšší obsah chlorofylu).

 

 

Matcha

Speciální čaj z mladých výhonků, dlouze zastiňovaný. Takto vypěstované čajové lístky jsou šetrně usušené a namleté na velmi jemný sytě žluto-zelený prášek. Ten se našlehává s vlažnou vodou pomocí bambusové metličky zvané časen. Tradičně se používá více než 800 let při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha se používá také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, dezertů, nealkoholických nápojů, latté a čokolád.

 

Sencha

Čaj velmi dobré kvality sbíraný brzy z jara, před sklizní krátce zastiňovaný. Sencha se vyznačuje až dva centimetry dlouhými, smaragdově zelenými lístky ve tvaru plochých jehliček. Lístky mají svěží, lehce trávovou vůni. Bledě zelenavý až žlutozelený nápoj jemné květinové vůně má chladivou, jen v náznaku svíravou, nahořklou chuť, která později sládne na jazyku.

 

Bancha

Bancha pochází ze stejných keřů jako Sencha. Tento čaj má však o něco nižší kvalitu. Je sklízený mezi létem a podzimem. Hodí se k častému pití, protože neobsahuje tolik theinu. Suché listy čaje Bancha jsou velké, ploché, žilnaté. Nálev je jasně žlutý až zelený, chuť svěží, trávová až mírně svíravá.

 

Genmaicha

Jedná se o Banchu napůl smísenou s praženou rýží. Nápoj připravený z tohoto čaje má díky tomu specifické a velmi zajímavé až oříškové aroma.

 

Gyokuro

Excelentní vyhlášený čaj s výjimečnou chutí. Díky dlouhé době zastínění má vysoký obsah chlorofylu a velmi sytou trávovou chuť. Perfektně se hodí na maceraci (popis níže).

 

Příprava

Horké nálevy

Japonský zelený čaj je něžné stvoření a tak s ním musíme také zacházet. Žádné zalévání vroucí vodou a luhování 5 minut. Tím bychom celé kouzlo pokazili. NENÍ TO ŽÁDNÝ PICKWICK! Musíte na něj zlehka, s láskou a péčí :-) Tedy nechat vodu na přípravu čaje projít varem a nalít do připravené nádobky - konvičky, misky. Nejlépe pokud máte přímo čajové nádobí.

Poté necháte vodu mírně zchladnout na 60-80 stupňů Celsia. A nyní můžete zalít připravený čaj. Asi 1 čajovou lžičku na šálek. První nálev slijeme po 10-20 vteřinách. Čaj můžeme zalít několikrát a pokaždé o chvilku dobu luhování prodloužíme.

Pro ty, co si přípravu čaje oblíbí jako já, se stane obyčejný nápoj hotovým rituálem a srdeční záležitostí. Krásná chvilka k meditaci a relaxaci.

 

Macerace za studena

Další možností, jak můžete čaj připravit, je macerace. Což je luhování za studena. Příprava je podstatně delší, ale stojí za to si počkat. Macerovaný čaj má mnohem jemnější chuť a slouží přímo dokonale jako letní osvěžení.

Do 1 litru studené vody (nejlépe ve skleněném džbánku nebo lahvi) vsypeme 5g čaje. Pro tento typ přípravy se nejlépe hodí sencha nebo gyokuro. Tedy čaje více zastiňované.

Láhev/džbánek dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc, a nechte luhovat. Poté ho jen slijte přes sítko. Bude mít krásnou jasně zelenou barvu. Dochutit ho můžete lehce citrónem nebo stevií. Skvěle také ladí s čerstvou mátou.

 

Povím vám, že od té doby, co jsem objevila macerovaný zelený čaj, se nad limonádami jen ofrňuju. Jak poznáte kvalitu, už vás jen tak nějaký slazený blaf nezláká ;-)

 


Komentáře  

 
LubosHa
# LubosHa 2013-12-04 20:54
Sencha je bezvadná, oblíbil jsem si ji na první pití a teď si ji běžně kupuji (www.oxalis.cz/.../d-71761) :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit