"Cizrna a čokoláda? To jde dohromady??" Ti, co už ochutnali fazolové brownies, už nebudou nejspíš tak šokovaní. I když se to zdá být neobvyklé, z luštěnin se dají vykouzlit báječné sladké dobroty. Musím říct, že patří dokonce mezi mé nejoblíbenější.
Tentokrát to nebudou fazole, ale cizrna. Cookies jsou zcela bezlepkové a bez použití jakékoli mouky. Cizrna je bohatá na vlákninu, bílkoviny a vápník. Rozhodně stojí za to ji do jídelníčku zařadit. Pokud Vás zatím nijak nenadchla, neodcházejte. Možná že tohle je právě její kulinářská forma, která Vás dostane! Já bych jí v těchhle sušenkách vůbec nepoznala.
Měkké placičky, které jsou něco mezi sušenkami a perníčky, jsou krásně vláčné. V každém soustu Vám chroupe hořká čokoláda. No co Vám budu povídat, je to prostě orgáč 🙂 A co ke správným cookies nesmí chybět? No samozřejmě sklenka vychlazeného mléka. Doporučuji mandlové.
14ks, příprava 10 minut, pečení 15 minut
- 270 g uvařené nebo sterilované cizrny
- 160 g arašídového másla
- 1 čl vanilky
- 80 g medu
- 1 odměrka vanilkového hrachového proteinu
- 50 g hořké čokolády
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Cizrnu důkladně propláchneme. Do sekáčku dáme všechny ingredience kromě čokolády a umixujeme na hladkou pastu. Možná budete muset směs umixovat na dvakrát. Záleží, jak velkou nádobku od sekáčku máte. Čokoládu nasekáme na drobno a vmícháme do směsi.
Vlhkýma rukama tvarujeme kuličky, které na plechu vyloženém pečícím papírem, splácneme na placičky. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. Poté je necháme důkladně vychladnout a uchováváme v ledničce v uzavřené nádobě. Nejlépe chutnají druhý den. A vydrží v lednici až týden. Ale znáte to, je to jen teorie. Tak dlouho tam nikdy nezůstanou 🙂
Nutriční hodnoty – 1 ks (42 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
576 / 137 | 5,6 | 12,5 | 7,1 |
Dneska jsem zkoušela tyhle úžasné cookies. Doma jsem sice nenašla arašídové máslo, tak jsem využila tahini. A byly úžasné 🙂 . Díky moc za tento zdravý a velmi chutný recept 😉
Dá se vlastně použít jakékoli oříškové máslo. To mám radost, že se ti povedly 😉
Včera jsem je pekla a jsou skvělé, jen to mnozstvi arasidoveho masla me trochu zaskocilo:-)
A pri mixovani bylo testo hrozne hutne, takze jsem zredila sojovym mlekem. Ale jinak opět bomba, ostatne jako skoro všechny tve recepty.
Kačí, ono asi záleží, jaké arašídové máslo máš. Něterá jsou hladká a tekutá, některá spíš tužší. Já v receptu použila to úplně jemné tekuté.
Ale jsem ráda, že se ti povedly a chutnaly 🙂
Jaktožto začátečník nemám vš. ingredience, takže arašídové máslo bych taky nahradila tahini (to si můžu předem vyrobit
) ale zajímá mě ten vanilkovo hrachový protein. Co je to? Dá se to něčím nahradit?
Ahojky, hráškový protein je toto: http://store.veganza.cz/fitness-vyziva/hraskovy-protein-growing-naturals/ Ale je možné ho vynechat.
Děkuju, tak já ho vynechám 🙂
POTŘEBUJI PORADIT – TEN HRACHOVY PROTEIN LZE NECIM NAHRADIT NEBO SNAD VYPUSTIT??
Jak jsem psala v komentu výše 🙂
Dobry den vsichni, potrebuji poradit – mam slabost pro bananove cookies s cokoladou, tak me napadlo, jestli by to mohlo jit dohromady tak jako u normalniho testa, kam se banan proste rozmacka. Myslite, ze by to mohlo byt chutne? Popripade jak zmenit pomery, aby konzistence zustala podobna? Diky moc za odpoved!
To bych doporučila najít jiný recept. Vyloženě na banánové cookie. Tyhle jsou výborné tak jak jsou a i ta konzistence je surovinami daná tak jak to je 😉
Včera jsem dělala a moc dobré! Jen teda vypadají úplně jinak než na obrázku 🙂 Dělala jsem si svoje arašídové máslo. A pak jsem mixovala celou směs. Už jen zbývalo přidat kousky čokolády. A ejhle, neuvědomila jsem si, že těsto bylo hodně teplé, tak se čokoláda rozpustila 🙂 I tak chutnají. Příště si musím dát na to pozor 🙂