Domácí seitan dle „blažčíkovské“ receptury

Seitan je vlastně bílkovina z pšenice. Představuje lehce stravitelný a kvalitní zdroj rostlinných bílkovin. Zároveň je chutnou náhražkou masa. Já ho doma dělám často. Dá se říct, že u nás v lednici zásoba pár plátků nesmí nikdy chybět. Téhle dobrotě vděčím za své silné svaly a nespočet výborných obědu na mnoho způsobů.

Dá se připravit přímo z mouky, ale výroba je docela pracná. Já upřednostňuji výrobu z instantního pšeničného lepku. Usnadní to přípravu a zároveň ho můžete rovnou ochutit kořením a dalšími ochucovadly dle libosti.

Dlouho jsem zkoušela a experimentovala, abych vyvinula dokonalý recept. A myslím, že jsem na to konečně kápla. Seitan podle tohoto receptu má výbornou konzistenci. Není ani moc měkký ani moc tuhý a má vynikající chuť i strukturu. Je však třeba držet se receptu přesně. Co do složení, tak postupu přípravy.

550 g seitanu, příprava 5 minut, vaření 25 minut, odležení 5 hodin

Smícháme lepek s kořením a lahůdkovým droždím. Miso pastu rozmícháme ve 200 ml vody a přilijeme k suchým ingrediencím. Nejdříve promícháme vše důkladně lžící, poté hněteme 2-3 minuty rukama – důkladně. Směs necháme v přiklopené misce odpočívat v lednici několik hodin. Nejlépe přes noc. Můžete ho vařit hned, ale mnohem lepší konzistenci má když se nechá odležet.

Ve velkém hrnci nebo široké pánvi přivedeme vodu k varu. Dáme na dno obráceně napařovák a na něj velký mělký talíř. Přiklopíme poklicí. Když se začne voda vařit, sundáme polici a talíř potřeme lehce vodou, aby se plátky následně nepřilepily. Z těsta vytvarujeme za pomoci dlaní 8-10 placek. Rozložíme je na talíř a pod pokličkou dusíme 25 minut. Pravděpodobně se Vám tam všechny nevejdou, takže bude třeba udělat dvě várky. V polovině dušení plátky obrátíme.

Když jsou hotové, můžete je servírovat rovnou. Nakrájené na nudličky nebo je ještě opečte na pánvi zlehka potřené olejem. Hodí se k jakékoli příloze – rýže, zelenina, bramborová kaše,…

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

710 / 169

31,6

9

1,3

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Romana D. napsal:

    To nějak nesedí, ne? 200 g na 100 ml vody?

  • Míša1 napsal:

    je možné něčím nahradit misu? 🙂


  • >