Chladné počasí přímo vybízí k vaření teplých zahřívacích jídel. Tohle je rozhodně jedním z nich. Teplá pikantní omáčka se zeleninou, bramborami a "masovými" kousky tvoří ideální souhru. Šmrncovní chuť dodají arašídy a koření, které plní i zahřívající funkci – česnek, zázvor a chilli. Ty vypálí všechny bacily, které by se pokoušely vás napadnout.
Jídla z jednoho hrnce mají taky obrovskou výhodu, že jsou jednoduchá a ušetří vám čas a práci s mytím nádobí.
4 porce, příprava včetně vaření 50 minut
- 160g červené cibule
- 1 PL oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 cm oloupaného zázvoru
- 20g lahůdkového droždí
- 50g tmavého misa
- 100g instantního seitanu
- 1 chilli paprička
- 150g červené papriky
- 600g brambor (polovinu možno nahradit batáty)
- 400g krájených rajčat v konzervě
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru
- 50g arašídů
- 200g mraženého hrášku
- 220g červených fazolí
- hrst čerstvého špenátu
Cibuli nasekáme na jemno a ve velké pánvi ji podusíme. Na jedné lžíci oleje ji zlehka orestujeme. Mezitím si připravíme "masíčko". V jedné míse smícháme suchý seitan, lahůdkové droždí a přidáme miso. Zalijeme 100ml vody a důkladně vše prohněteme. Těsto natrháme na malé kostky a přihodíme je k cibulce. 5 minut opékáme a jednotlivé kousky oddělujeme, pokud se nám k sobě budou lepit. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a ještě 2 minutky restujeme.
Do pánve přidáme oloupané a nakrájené brambory, papriku na kostičky, pokrájenou chilli papričku a hrášek. Zalijeme rajčatovou konzervou, zeleninovým vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor. Ke konci vaření přidáme fazole, pokrájený špenát a na jemno rozemleté arašídy. Povaříme ještě 3 minuty a máme hotovo!
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
718 / 171 | 13,8 | 22,6 | 2,7 |