Tohle jídlo jsem nazvala segedýn i když má od toho klasického receptu celkem daleko. Ale uvidíte, že až si ho uvaříte, na ten český segedýn si také jistě vzpomenete 🙂
A tenhle mi přijde ještě mnohem lepší! A co víc, je také mnohem zdravější. Taky už jen proto, že ho nebudeme podávat s kynutým knedlíkem, ale mojí oblíbenou přílohou – rýžo-quinoou 🙂
Je už skoro trapné se opakovat, ale samozřejmě bude obsahovat velké množství bílkovin. U mých receptů už to asi ani jinak nejde 🙂
Tak ať chutná a svaly rostou!
4-6 porcí, příprava 20 minut, vaření 1 hodina 15 minut
- 320 g cizrny
- 2 PL kokosového oleje
- 200 g cibule
- 200 g rajčat
- 300 g hlávkového zelí
- 200g kysaného zelí
- 5 stroužků česneku
- 1,5 cm oloupaného zázvoru
- 4 lžíce sojové omáčky
- 800ml sojového mléka
- 1 čl majoránky
- 1 čl sladké papriky
- 100g arašídového másla
- 5 PL jablečného octa
- 2 PL celozrnné špaldové mouky
- 280g bílé rýže basmati
- 280g quinoi
Cizrnu přes noc namočíme do vody. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme česnek, namočenou cizrnu, nakrouhané zelí a nastrouhaný zázvor. Promícháme a na mírném plamenu restujeme 5 minut.
Dále přidáme koření, kysané zelí, nakrájená rajčata a 600ml sojového mléka. Přiklopíme poklicí a vaříme na mírném plameni přibližně 1 hodinu do změknutí zelí a cizrny.
Mezitím si uvaříme rýži společně s quinoou v jednom hrnci. Stačí přidat 1,5 násobek vody, sůl a vařit cca 12 minut. Pak nechat pod pokličkou dojít.
Před posledními 20 minutami vaření segedýnu přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku a arašídové máslo. Promíchávejte, aby se vám směs nepřipalovala. v případě potřeby přidejte ještě trochu mléka/vody.
Nakonec vmícháme sojovou omáčku, jablečný ocet a případně ještě dochutíme nebo dosolíme podle libosti.
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
617 / 147 | 7,6 | 4,6 | 1,6 |
Původní recept z časopisu Dobroty.
Prosím přidat do programu jídelníčku:-))
Dobrý den, ráda bych se u Vás zaregistrovala a čerpala inspiraci z receptů. Nejde mi však odkaz na registraci. Jak se dá postupovat? Děkuji. Petra
Dobrý den, Petro, články jsou zablokované a pracujeme průběžné na jejich odblokaci. Buďte, prosím, trpělivá. Díky 🙂
Cizrnu miluju a jinej, než tenhle segedín už nikdy nechci…je super 🙂