Polenta zapečená s pórkem, růžičkovou kapustou a kešu smetanou

Moje milovaná bašta. Naše maminka dělala hodně zapečená jídla. Brambory, těstoviny, zeleninu. Milovala jsem je a nejraději jsem vyškrabávala připečené kousky z pekáče (to dělám do těď 🙂 ). Bohužel základem těchhle jídel byla smetana, vajíčka a sýr. A tohle je pouze z rostlinných ingrediencí! A není to o nic méně dobré, naopak.

3-4 porce, příprava 50 minut

  • 1 polentový knedlík
  • 400g růžičkové kapusty
  • 120g pórku
  • 50g kešu natural
  • 1 šálek sojového nesoleného mléka
  • 1 čl dijonské hořčice
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí
  • 3 PL tahini
  • 3 PL citrónové šťávy
  • 1 čl tymiánu
  • 1/2 čl papriky
  • 1/4 čl pepře
  • 1 čl soli​

Pórek nakrájejte na kolečka, kapustičky přepulte. Společně duste na páře do poloměkka. Polentu nakrájejte na kolečka. Všechny ostatní ingredience umixujte dohladka. Pekáček lehce vymažte olejem a na dno naskládejte polovinu polenty, polovinu zeleniny, zalijte polovinou omáčky a celé ještě jednou opakujte. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 a pečeme 20 minut. Necháme mírně vychladnout 10 minut a podáváme. Věřte, že pekáč bude rychle prázdný 🙂

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

413 / 98

5

12,6

3,9

​Inspirovala jsem se podle receptu z knížky Vegmňamky nejen pro vegan(k)y.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>