Moje milovaná bašta. Naše maminka dělala hodně zapečená jídla. Brambory, těstoviny, zeleninu. Milovala jsem je a nejraději jsem vyškrabávala připečené kousky z pekáče (to dělám do těď 🙂 ). Bohužel základem těchhle jídel byla smetana, vajíčka a sýr. A tohle je pouze z rostlinných ingrediencí! A není to o nic méně dobré, naopak.
3-4 porce, příprava 50 minut
- 1 polentový knedlík
- 400g růžičkové kapusty
- 120g pórku
- 50g kešu natural
- 1 šálek sojového nesoleného mléka
- 1 čl dijonské hořčice
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí
- 3 PL tahini
- 3 PL citrónové šťávy
- 1 čl tymiánu
- 1/2 čl papriky
- 1/4 čl pepře
- 1 čl soli
Pórek nakrájejte na kolečka, kapustičky přepulte. Společně duste na páře do poloměkka. Polentu nakrájejte na kolečka. Všechny ostatní ingredience umixujte dohladka. Pekáček lehce vymažte olejem a na dno naskládejte polovinu polenty, polovinu zeleniny, zalijte polovinou omáčky a celé ještě jednou opakujte. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 a pečeme 20 minut. Necháme mírně vychladnout 10 minut a podáváme. Věřte, že pekáč bude rychle prázdný 🙂
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
413 / 98 | 5 | 12,6 | 3,9 |
Inspirovala jsem se podle receptu z knížky Vegmňamky nejen pro vegan(k)y.