Výtečný super zdravý závin, který můžete obměňovat dle chuti. Recept je dělaný dle klasického českého štrůdlu. Navíc je tento závin syrový, tedy raw, takže jsou všechny výživné látky zachovány. Skvělá forma zdravých tuků. U nás zmizí vždycky během chvilky 🙂
10 kousků, příprava 20 minut
- 2 šálky lněného semínka
- 1 1/2 šálek rozinek
- 1/4 šálku kukuřičného sirupu (můžete použít i jiný)
- 4 jablka
- 1/2 šálku vlašských ořechů
1 šálek rozinek namočíme na minimálně 3 hodiny do vody. Lněná semínka pomeleme na jemno a v robotu umeleme s rozinkami a sirupem do kompaktní hmoty. Těsto opatrně rozválíme do obdélníku na pečícím papíru nebo potravinářské fólii a na spodní třetinu rozprostřeme nastrouhaná jablka, zbytek rozinek a nasekané vlašské ořechy. Roládu opatrně stočíme a řádně utahujeme. Pokud Vám bude někde praskat, navlhčenou rukou jí uhlazujte. Na konci spoj uhladíme, stejně tak konce zahňácáme 🙂 Necháme ztuhnout v ledničce aspoň 5 hodin než jí budeme krájet. Pokud na ní máte už velkou chuť, můžete to urychlit v mrazáku.
Druhá verze je těsto s mákem a náplň s povidly, banánem a hruškou.
Inspirace z knížky Věry Talandové Sluneční strava.
Děkuji za úžasný nápad, tento recept si nemůžu vynachválit.
Trochu jsem si ho přizpůsobila (kdyby se někdo chtěl inspirovat 🙂 ). Do těsta nedávám kukuřičný sirup, ale na vále do něj zapracuji lžíci psyllia. Do náplně pak přidávám 2 lžíce medu.
Přeji hezký den 🙂
Tak to jsem moc ráda, že vám chutná 🙂 Já mám tenhle recept také moc ráda 😉
Dobrý den, můžete, prosím pěkně, přidat přesný recept na štrůdl s mákem a povidly, který je vyfocen na obrázku? Vypadá náramně a ráda bych ho vyzkoušela doma na rodině 🙂 Předem děkuji!
Postup je stejný, jen místo jednoho šálku lněného semínka jsem dala mák a dovnitř jsem dala povidla, hrušky, jablko, banán a vlašáky, jak je vidět na obrázku.
Včera jsem vyzkoušela makový s hruškami a málem jsem ho snědla celý na posezení 🙂 Vynikající!!
Děkuji za naprosto skvělý recept, štrůdl chutnal i návštěvě! Do těsta jsem dala navíc trošku kokosu a kokosového oleje, díky tomu to lépe drželo. Banán v tom chutnal skvěle. Díky, tento recept budu často používat!!!