Kdo řekl, že sushi rýže složí jen k výrobě sushi? Já jí mám moc ráda pro její jemnou chuť a hned od začátku mě zaujala tím, že mám právě takovou dobrou pojivou vlastnost. Přimělo mě to hned vyzkoušet jí i pro přípravu dalších dietních dobrůtek. A pokaždé byl výsledek báječný! Koláčky, nákypy, košíčky,… naslano i sladko bez pečení a nutného přidávání nějakých pojivých ingrediencí. Právě ty jednoduché recepty mám ze všech nejraději.
Tenhle je obzvláště povedený, takže si ho nemůžu nechat pro sebe 🙂
6 košíčků, příprava 10 minut, vaření 20 minut
- 100 g sushi rýže
- 200 ml rýžového mléka (rýžovo-kokosové od Provamelu je úplně nejlepší!)
- 6 Pl strouhaného kokosu
- stevie (já měla prášek a dala 12 maličkých odměrek), můžete použít i jiné sladidlo
- 150 g čerstvého zralého manga
- 100 ml mangového džusu (případně jablečného)
- 3/4 čl agaru prášku
Rýži propláchněte studenou vodou a dejte do hrnce nebo do rýžovaru. Přidejte kokos, stevii a zalijte mlékem. Uvařte dle návodu. Já mám rýžovar, takže je to úplně bez starostí 😉
Připravte si 6 silikonových formiček na muffiny, rozdělte do nich uvařenou rýži a lžící pořádně stlačte lžící. Zároveň stlačením lžíce vytvoříte malou prohlubeň. Odložte stranou a nechte zchladnout.
Mango nakrájejte na malé kostičky a navrstvěte je rovnoměrně na rýži do košíčků.
Teď už jen v malém kastrůlku přiveďte k varu džus, do kterého jste rozmíchali agar. Stačí 1-2 minuty povařit. Nyní tímto horkým džusem přelijte mangové kousky v košíčcích.
Hotové košíčky nechte vychladnout při pokojové teplotě a pak ještě v ledničce. Je to důležité, aby správně vytuhly. Pak je už jen vyndejte z formiček. Já jsem je před podáváním ještě ozdobila kokosem a rýžovým sirupem.
Nutriční hodnoty – 1 ks | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
626 / 149 | 1,9 | 23 | 5,5 |