Trošku náročnější jídlo na přípravu, ale výborné! Takže stojí za to vyzkoušet. Hodí se jako nedělní oběd.
Porce 4, příprava 30 minut, vaření, pečení 40 minut
Karbanátky
- 150g hnědé čočky
- 100g mrkve
- 100g červené řepy
- 50g cizrnky (hrášky)
- 50g cibule
- hrst nasekané petželky
- 1 čl soli
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
Čočku si předem namočíme minimálně na 4 hodiny do studené vody. Poté jí propláchneme, dáme do hrnce s bobkovým listem a novým kořením a zalijeme vodou, aby byla ponořená asi 2 cm. Vaříme pod pokličkou doměkka. Pokud bude ještě zatvrdlá a voda se odpaří, po troškách přiléváme horkou vodu. Po uvaření vyndáme koření a necháme vychladnout.
Mezitím si nastrouháme na jemno mrkev a červenou řepu, nasekáme cibuli a petrželku na jemno a smícháme v míse. Předehřejeme si troubu na 180. Vychladnou čočku rozmixujeme a promícháme s připravenou zeleninou, cizrnkou a solí. Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a lehce obalíme v cizrnce. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut. V polovině pečení obrátíme. Jako příloha jsou vynikající zámecké brambůrky s brokolicí a česneková tofu-kešu majonéza viz recept níže. Nezapomeňte na čerstvou zeleninku.
Tofu-kešu majonéza
- 100g kešu
- 150g měkkého hedvábného tofu (Mori-nu červené)
- 2 stroužky česneku
- 1 čl soli
- 3 PL citrónové šťávy
- 1 čl dijonské hořčice
- 1/4 lžičky cibulového prášku
Umixujte dohladka a skladujte ve skleněné nádobě v ledničce až 5 dní.
Nutriční hodnoty – karbanátky (100 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
476 / 113 | 5,9 | 14,7 | 3,4 |
Nutriční hodnoty – zámecké brambory s brokolicí (100 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
429 / 102 | 3 | 17,2 | 0,3 |
Nutriční hodnoty – česnekový dressing (100 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
878 / 209 | 10,6 | 11,2 | 13,5 |
Neměla jsem petrželku a cizrnku nahradila kukuřičnou moukou a byly i tak skvělé. 🙂