Pšeničná bílkovina je opravdu úžasná věc. Od té doby, co jsem ji objevila, s ní experimentuji a už jsem si vytvořila celou řadu vynikajících receptů, ke kterým se pořád stále ráda vracím, a jsou teď mými osobními poklady 🙂
Kdo pšeničnou bílkovinu nezná, tak je to prostě a jednoduše mouka zbavená škrobu – 75-80% protein bez tuků s minimem sacharidů. Což je pro ty, kteří si hlídají linií a zároveň chtějí budovat svaly, jako já, velmi zajímavá informace 😉
Z téhle pšeničné bílkoviny se běžně vyrábí takové to rostlinné masíčko, kterému se říká seitan. Ale vyřádit se s ní můžete všelijak – klobásky, steaky, řízky, párky, dokonce i na sladko vafle, koláčky, placky... Možností je nespočet, záleží jen na Vaší kreativitě.
400g sáček tohohle zázraku Vám vystačí cca na 1150g hotového masíčka a vyjde Vás na pouhých 49 Kč. Parádička, že?
Já jsem pro Vás dnes připravila jeden další takový tip, jak pšeničnou bílkovinu využit a uvařit z ní noblesní oběd, na kterém si všichni pochutnají 😉
4 porce, příprava 20 minut, vaření, pečení 40 minut
- 4 větší kapustové listy
Seitan:
- 120g pšeničné bílkoviny
- 4 čl lahůdkového droždí
- 1 vrchovatá čl Arabského koření od Antonína
- 1/2 čl soli
- 150 ml vody
- 40g rajčatového protlaku
Omáčka:
- 4 velká rajčata
- 1 červená paprika
- 2 velké cibule
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 čl třtinového cukru (já použila 5 kapek stevie)
- 1 vrchovatá PL ovesných vloček
- 240g celozrnné rýže basmati
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. U kapustových listů seřízneme zbytnělou část stvolu, aby se nám s nimi lépe pracovalo (jako na obrázku níže). Dáme je do hrnce a vaříme pod poklicí 7 minut.
Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme všechny suché ingredience na seitan a ve druhé všechny mokré. Ty pak spojíme dohromady a dobře prohněteme. Rozdělíme těsto na 4 díly, které vytvarujeme do cca 5 cm širokých špalíčků. Ty zabalíme do kapustových listů dle obrázku. Já do nich pro jistotu nakonec ještě zapíchla špejli.
Troubu rozehřejme na 200 stupňů. Dno pekáčku zlehka vytřeme olejem a naskládáme do něj závitky. Na dno nalijeme ještě cca 1,5 cm vody a dáme do trouby na 40 minut. V průběhu pečení otáčíme a dolíváme vodu, aby se nám závitky nespálily.
Zatímco se závitky pečou, uvaříme si rýži v dvojnásobném množství osolené vody. A připravíme omáčku. Cibuli nasekáme na jemno a podusíme v hluboké pánvi do poloměkka. Pak přidáme lžičku oleje a zlehka orestujeme. Přidáme nasekanou zbylou zeleninu, koření a prolisovaný česnek a dusíme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Průběžně promícháváme. Na závěr vyndáme koření a odebereme polovinu zeleninové směsi, do které přidáme vločky a rozmixujeme. Vrátíme zpět do pánve a ještě 2 minuty povaříme. Vypneme plamen a dochutíme omáčku sojovkou a cukrem (stévií).
Hotové závitky přendáme na talíře (případně vyndáme špejli), podlijeme omáčkou a podáváme s rýží.
Nutriční hodnoty – 1 porce | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
1877 / 447 | 34,2 | 71,4 | 3,2 |
Teď jsem závitky vyndala z trouby 🙂 nedělní oběd jak má být.. už se těším na tu dobrůtku.. děkuji za inspiraci.