Babí léto je nejkrásnější období z celého roku. Miluju chodit v mikince a čuchat ten studený vzduch, který má svou specifickou nostalgickou vůni. Všichni se procházejí venku, pomaličku, jako by se zpomalil čas a nasávají tu kouzelnou atmosféru. Slunce hází oranžové tóny a všechno vypadá jako v pohádce…
No a co k ranému podzimu taky neodmyslitelně patří? No přece dýně! Když jsem byla malá, znala jsem je jen z televize z amerických filmů vydlabané na Halloween. Co jsem ale propadla zdravému vaření, začala jsem zkoušet nové potraviny a dýně byla láska na první ochutnání. Především ta hokaido. Spousta lidí se omezuje jen na polívku a pějí na ní ódy. Ano, je výborná, ale co teprve pečené dýňové plátky, dýňové rizoto, sladký koktejl, koláčky,… Já se nebojím experimentovat a vymýšlet nové chutě, takže těch slaných i sladkých dýňových receptů mám už pěknou řádku 😉
Ale přece není nad to pořád vymýšlet něco nového a překvapivého 🙂 A když jsme tedy na přelomu léta a podzimu, spojíme to dohromady. Něco trochu letního, ale zároveň podzimního… Co to může být?…. Tipnuli jste si dýňovou zmrzlinu? Že to zní šíleně? ANO! Domácí dýňová zmrzlina, snad ta nejlepší jakou jsem kdy jedla!
A samozřejmě zdravá, bez tuku a bohatá na bílkoviny, takže absolutně bez výčitek 😉
4-8 porcí, příprava 10 minut, mrznutí 6-8 hodin
- 4 zralé banány
- 400g zralé dýně hakaido
- 1 odměrka vanilkového rýžového proteinu Growing naturals
- 1/2 čl perníkového koření
- 32 kapek stévie (nebo 4 lžíce javorového sirupu)
Dýni nakrájíme na kostky a necháme ji i se slupkou, neloupeme. Uvaříme ji do měkka a necháme zchladnout. Dáme ji do plastové uzavíratelné misky, kam přidáme i oloupené a nalámané banány. Zavřeme a dáme na hodinu do mrazáku. Po hodině vyndáme, přidáme zbylé ingredience a důkladně vše rozmixujeme na hladký krém. Já použila tyčový mixér. Kousky by měly být zatím jen lehce pomrzlé, ne úplně tuhé. Čas záleží na teplotě ve vaší mrazničce.
Směs uhladíme stěrkou, zavřeme misku a znovu vrátíme do mrazáku na hodinu. Po hodině pomrzlou hmotu promícháme, pomixujeme a uhladíme. Tentokrát ji tam necháme už 2 hodiny. (Já nechávala přes noc a ráno jsem ji přendala do lednice, kde jsem ji nechala 3 hodiny povolit.) Tentokrát, když zmrzlinu vyndáme z mrazáku, bude už pravděpodobně dost tuhá. Nasekáme jí nožem na drobnější kousky, aby šla mixovat. Teď už si s ní budeme muset trochu víc pohrát a důkladně jí mixérem nadrtit na dřeň. Když už nezbývají žádné kousky, mraženou dřeň uhladíme stěrkou a dáme uzavřenou krabičku se zmrzkou ještě na 20 minut do mrazáku. Teď už bude akorát. Tímhle způsobem dosáhnete krásné konzistence jako ze zmrzlinovače.
Pokud byste ji skladovali v mrazáku déle, vždy ji předem na nějakou dobu nechte povolit v lednici, než ji budete servírovat. Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu tvarujte kopečky a naservírujte je do pohárků. Já jsem zmrzlinu doplnila amarantovými perličkami a teplou čokoládovou polevou, kterou jsem udělala z hořké čokolády napůl s mandlovým máslem a několika lžícemi rýžového mléka. Když na zmrzlině ztuhne, není tvrdá, jako kdybyste použili jen roztopenou čokoládu, ale taková pěkně žvýkavá a má mandlovou příchuť. Tahle kombinace je dokonalá, takže vám jí určitě doporučuji 😉
Ale hlavně chuť a konzistence zmrzliny je překvapivá a opravdu úžasná!
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
318 / 76 | 4,3 | 15 | 0 |
Prosím, čím by šel nahradit ten protein? Nebo co se stane, když ho vynechám?