Chutě na sladké má aspoň občas skoro každý z nás. Čokoládu nebo zmrzlinu často používáme místo antidepresiv nebo jen pro zlepšení nálady. Na tom by nebylo nic až tak špatného, kdyby tyhle sladké pochoutky neobsahovaly velké množství cukru a ztuženého tuku.
Ale co kdybyste si mohli nějakou takovou sladkou dobrotu dopřát bez výčitek a bez dopadu na vaše zdraví? Kdyby dokonce prospívala vašemu zdraví a zároveň uspokojila chuťové pohárky a smysly? Ano! To je možné!
Ledové brownies je jako zdravá ledová čokoláda, která se rozpouští na jazyku a ještě vám mezi zuby křupou kousky mandlí. Můžete si takovou dobrůtku snadno udělat doma a pochutnat si na ní, kdykoli dostanete chuť. Její příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času.
Díky tomu, že jsou všechny ingredience celistvé a tepelně neupravené obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, které vám dodají energii, ale nezacloumají s hladinou cukru v krvi. Je také bohaté na minerály a zdravé tuky.
No těch důvodů, proč si ho udělat už je celkem dost, tak pojďme konečně na to 😉
10ks, příprava 20 minut, tuhnutí 1 hodina
- 100g raw ovesných vloček
- 100g mandlí
- 150g čerstvých datlí (nebo předem namočených sušených)
- 40g raw čokoládového rýžového proteinu
- 100g kvalitního kakaového prášku
- 2 banány
Datle rozmixujeme na pastu, 2/3 mandlí a 2/3 vloček rozemeleme na mouku a smícháme s 30g kakaa, zbytkem vloček a zbytkem mandlí, které předem na hrubo nasekáme. Sypkou směs rozmícháme s datlovou pastou a uhněteme těsto. Vzniklou hmotu vtlačíme do obdélníkové formy cca 10×20 cm vyložené pečícím papírem.
Nyní si připravíme druhou vrstvu. Smícháme kakaový prášek se zbytkem kakaa, rozmixujeme banány s 50 ml vody a opět smícháme suchou a tekutou směs dohromady. Vznikne nám řidší pasta, kterou rozetřeme na připravenou krustu do formy.
Celou formu přikryjeme folií a dáme na hodinu do mrazáku. Až uplyne tato doba, vyndáme formu z mrazáku a nakrájíme brownies na 10 obdélníčků.
Můžeme ho jíst ihned anebo skladovat v mrazáku v uzavřené nádobě a vždy před konzumací nechat jen 5 minut při pokojové teplotě povolit.
Nutriční hodnoty – 1 ks (70 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
861 / 205 | 9 | 30 | 7 |
Dobrý den, klávesnici mám celou poslintanou, ale doma jenom obyčejný protein? Mohu ho použít nebo musí být rýžový?
Protein může být jakýkoli 🙂
Ahoj Katy,tak jsem vyzkoušela recept a brownies je dobré,jen mi vadí ta chuť syrových vloček.Nerozmixovala jsem je teda úplně na prach,možná proto,ale příště bych dělala z povařených vloček. Až tyto dojím-mám to na dvacet dílků :), tak určo vyzkouším i z jiné obiloviny,ale už předem uvařené 🙂
Dobrý den,tak jsem zkusila brownies a myslím,že se povedlo.Jen ta chuť syrových vloček mi vadí. Nemají se povařit? Směs nechám rozmrazit a povařím.Jen už nebudu moct znova zamrazit,ztratí se spoustu vitamínů-kdybych vařila jen vločky předem,tak ne a přidám jogurty milko a budu mít na sváču na několikrát,aby se snížila kalorická hodnota.Příště určitě vyzkouším i z jiné obiloviny,asi jáhel,ale předem povařených:)
Vařené vločky se do tohohle receptu určitě nehodí, ani jiné vařené obiloviny. To budeš mít místo brownies cihlu :-). Mě jejich chuť nijak nevadila, naopak. Místo nich můžeš zkusit rozemleté oříšky.
Práve som dorobila tieto brownies, už sú v mrazničke. Musela som ale trochu improvizovať, pretože v recepte sú dve nezrovnalosti:
1. V zozname ingrediencií je ryžový proteín. Potom sa už ale ďalej v recepte nespomína. Kam ho mám pridať?
2. Čo znamená veta „Smícháme kakaový prášek se zbytkem kakaa“? Aké kakao s akým kakaom?
Vopred ďakujem za odpoveď.
Aneta