Také často bloumáte nad tím, čím si namazat chleba k svačině? Tuhle pomazánku si jistě zamilujete. Je velice variabilní a můžete jí připravit pokaždé jinak dle svojí fantazie. Chutí a konzistencí připomíná něco mezi tvarohovým a smetanovým sýrem. U nás je velmi oblíbená. Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jednohubky na pohoštění k příležitosti jakékoli oslavy nebo párty. Také jistě oceníte, že je rychlá, jednoduchá a nevyžaduje žádnou předchozí přípravu.
Porce 3-4, příprava 10 minut
Základ
- 1 balení tofu natural
- 4 PL oleje (slunečnicový, olivový nebo řepkový)
- 5 PL lahůdkového droždí
- 1 rovná čl soli
- 40ml vody
Budapešťská (základ +)
- 1/4 šálku na jemno pokrájené sterilované papriky
- 1 rovná čl mleté sladké papriky
- 1/2 malé cibule nasekané na jemno
Bylinková s česnekem (základ +)
- 1/4 hrnku čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, bazalka) nebo 2 čl sušených
- 1-2 stroužky prolisovaného česneku
Lahůdková (základ +)
- 2 čl zeleninového koření (vynechat sůl v základu)
- 1 malá jarní cibulka nasekaná na jemno
Určitě ale zkoušejte nové kombinace, zde uvádím moje oblíbené. Také do základu můžete přidat více vody, aby jste dosáhli jemnější konzistence. Servírujte buďto namazané na krajíc chleba společně s čerstvou zeleninou nebo salátem, nebo na kousky pečiva ozdobené zeleninou a petrželkou jako jednohubky. Dobře můžete pomazánky uplatnit při pohoštění také tak, že si uděláte větší množství základu, který rozdělíte na více částí a každou dochutíte jinak. Ty potom dáte do mističek na stůl a na další talíře naskládáte barevnou čerstvou zeleninu a různé druhy nakrájeného pečiva. Moc hezky to vypadá a ještě lépe chutná. Všechny budou pryč, dřív než řeknete švec 🙂 Mám to už sama otestované.
Pokud chcete ještě více bílkovin, vyzkoušejte na tomto báječném chlebíku plným semínek!
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
556 / 132 | 14 | 6 | 7 |
Perfektní!! V pátek jsem ji tu našla a vytořila, v sobotu ráno jsem jela už v 8h do zdravé výživy pro další tofu a dnes jsme ji obědvali. Díky za super recept.
Vyzkoušena Budapešťská variace a moc dobrá. Jen jsem vynechala droždí, mám problém ho strávit. Ale jinak spokojenost. Díky za recept.
Taky jsem zkusila Budapešťskou a na tmavém chlebíku je vynikající… díky za skvělý recept.
kto ma rád mierne pikantné vyskušajte : chilly tofu, namiesto masielka dajte hustý biely jogurt, na jemno nakrajenu cibuľu, kyslú uhorku ( kto chce môže pridať aj uvarenú mrkvičku na drobno), soľ, čierne korenie, troška horčice a štipku červenej papriky 🙂 chutí to skoro ako treska 🙂 výborne chutí zachladená s čerstvým pečivkom 🙂
Budapešťská je bomba 🙂 super recept, díky
Přidávám moji pomazánku. 1x uzené tofu1x červená cibule1x kelímek sojanézy nebo tofunézytmavé rohlíkyTofu nastrouháme najemno, červenou cibuli nakrájíme také najemno, smícháme s uzeným tofu a přidáme sojanézu, nebo tofunézu, nesolíme!!!, rohlíky nakrájíme, pomažeme pomazánkou a navrch ozdobíme kuličkou hroznového vína, nebo kouskem rajčete. Dobrou chuť. 🙂
nema tam byt spiš 40ml vody v tom zakladu?ja dala 250 a mam to ridke dost..
Vždyť to tam je 🙂
ale bylo tam 400ml a uz je to ted spravně..děkuji..pomazanka je moc dobra..
Je možné lahůdkové droždí vynechat? 🙂
Ano, je, ale už to nebude ono 🙂
Lahudkove drozdi nema kvasici ucinky (nekyne). Rozhodne doporucuju koupit a vyzkouset. Nemohl jsem uverit ze prave ono doda pomazance uzasnou chut…
Naprosto famózní recept. Oblíbený i u návštěv a rodiny, jednoduchý, rychlý, levný. Fakt super 🙂 Hrozně moc mi chutnala česneková pomazánka s bylinkami jako dip k zelenině.