Podle mě není nic krásnějšího, než barevné jídlo. Jak se říká, jí se i očima. A když dobrota, která je před vámi na talíři, září krásnými pestrými barvami, hned se do ní zakousnete s mnohem větší chutí. Ale tuhle službu nemusejí nutně vykonávat umělá barviva. Existuje spousta zdravých potravin, které obsahují svá přirozená přírodní barviva, a s jejich pomocí vykouzlíte hotová mistrovská díla! Jednou z takových potravin je červená řepa, která má nádhernou červeno-růžovou barvu, kterou předá čemukoli, do čeho jí přidáte.
Červená řepa není nikterak populární zelenina. Obzvláště ne u dětí. Je to škoda, protože obsahuje mnoho cenných látek. Viz článek o červené řepě. Ale když z ní uděláte slaďoučkou a voňavou buchtu ještě s čokoládovým krémem doplněnou sladko-kyselou aromatickou marmeládou,… Která bude navíc zářit nádhernou sytě růžovou barvou, nemusíte vůbec nikomu říkat, jaká je hlavní surovina, ze které jste tento zázrak vytvořili 🙂
Porcí 8, příprava 20 minut, pečení 35 minut
Piškot
- 450 g červené řepy (1 velká)
- 280 g celozrnné špaldové mouky
- 200 ml mandlového nebo sójového mléka
- 1 Pl červeného balzamico octu
- 50 g medu
- 35 kapek vanilkové stévie (nebo dalších 50g medu)
- 30 g kokosového oleje
- 1/2 čl soli
- 2 čl skořice
- 1 PL kypřícího prášku
- 60 g malinové marmelády (doporučuji Alnatura soft)
Krém
- 1/2 balení pevného hedvábného tofu
- 40 g 100% kakaového prášku
- 30 kapek vanilkové stévie (nebo jiné sladidlo)
- 30 g kokosového oleje
- 16 g (vrchovatá lžíce) kakaových bobů
Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a podusíme v páře do měkka. Mezitím si smícháme v jedné misce všechny suché ingredience na korpus a v druhé mléko s octem. Necháme 5 minut odstát a přidáme zbylé tekuté ingredience na piškot. K tekutým ingrediencím nakonec přidáme uvařenou řepu a důkladně vše rozmixujeme.Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a smícháme dohromady obsah obou misek. Dobře promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem (cca 10x20cm).
Pekáček vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut. Zkontrolujeme špejlí. Ale piškot zůstane stejně vlhčí i po upečení, takže s tím počítejte. Jestli už je hotový jistě poznáte, když začne zlátnout na povrchu.
Jakmile bude piškot hotový, vyndejte ho z trouby a nechte při pokojové teplotě pomalu vychladnout. Mezitím si připravte krém.
Kokosový olej rozpusťte ve vodní lázni. Následně ho rozmixujte s hedvábným tofu a dalšími ingrediencemi na krém kromě kakaových bobů. Ty vmíchejte až nakonec. Krém nechte přikrytý při pokojové teplotě, aby neztuhl a neoschnul.
Až bude piškot minimálně mírně vlažný, spíš úplně vychladlý, potřete ho marmeládou a přes ni rozetřete kakaový krém. Lépe se vám bude roztírat, když necháte marmeládu nejprve trochu oschnout, třeba 2 hodiny. Ale není to nutné, já natírala kakaový krém hned.
Celý hotový výtvor přendejte do lednice a nechte aspoň 5 hodin vytuhnout a odležet. Následně ho rozkrájejte na osm dílů a vesele hodujte 😉
Nutriční hodnoty – 1 ks (140 g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
1239 / 295 | 9 | 40 | 11 |
ahoj, bylo by možné dávat i foto se surovinami, někdy ani nevím , jak ty suroviny vypadají, sice někdy uvádíš co doporučuješ a kde se to dá koupit, ale není to vždy a u všeho, děkuji 🙂
Jééé, to bych nic neuvařila, kdybych měla fotit každou surovinu 😀 Copak např. ti není jasné? Klidně se zeptej a nebo zagoogluj 😉
nééé každou zvlášť ne-e 🙂 stačí jedna fotka, jak máš suroviny pohromadě…mě zajímá , jaký používáš suroviny ty, ano, ano vygoogluju si co potřebuju, děkuji 🙂
Ahoj, můžu se zeptat. Ty kakaové boby tam dáváš v celku nebo nějak nadrcené? Připadá mi, že v tom kakaovém krému jsou jen malé kousky těch bobů, ale nikde tam o tom není ani zmínka, že by se nějak rozdrtily nebo tak. Děkuji moc.
Drcené. Už jsem je v takové podobě koupila.
upekla jsem…paradni dezert…chutnal i „masozravcum“ …a hned nekolik lidi si zadalo recept….. 🙂