Skvělé thajské jídlo pro milovníky rýže a zeleniny, které je celkem jednoduché. Kombinace kokosu a arašídů v podobě slané krémové omáčky je prostě neodolatelná.
2-3 porce, příprava 1 hodina
Tofu
- 1 balení tofu natural
- 1 PL zeleninového vývaru
- 1 PL sojové omáčky
- 1/4 dýně hokaido
- 1/4 brokolice
- 6 růžiček růžičkové kapusty
- 1 PL kokosového oleje
Omáčka
- 4 lžíce arašídového másla (křupavé je nejlepší)
- 2 PL strouhaného kokosu
- 1 šálek neslazeného sojového mléka
- 3/4 šálku zeleninového vývaru
- 2 PL bramborového škrobu
- 1 PL sweet chilli omáčky
- 1 PL limetkové šťávy
- 12 lístků čerstvé bazalky
- 1 PL sojové omáčky
- 150g rýže jasmínové nebo basmati
Rýži uvaříme podle návodu. Dýni nakrájíme na měsíčky i se slupkou. V pekáčku jí promícháme se solí a kokosovým olejem, pokapeme vodou a necháme na 180 péct v troubě do měkka. Trvá to asi 20 minut. Mezitím nakrájíme tofu na trojúhelníčky, které necháme marinovat s 1 lžící sojovky a 1 lžící zeleninového vývaru. Troubu necháme roztopenou. Na plech rozložíme pečící papír a na něj tofu trojhránky. Pečeme 10 minut z jedné strany a 10 minut z druhé. Mezitím na páře podusíme brokolici rozdělenou na růžičky a přepůlené kapustičky, posolíme. Na čisté pánvi rozpustíme arašídové máslo, zbylé ingredience na omáčku kromě bazalky a limetové šťávy promícháme v misce metličkou a vlijeme k arašídovému máslu. Necháme probublávat do zhoustnutí omáčky. Stáhneme z plamene, přimícháme nasekanou bazalku a limetkovou šťávu.
Na talíř rozložíme zeleninu, na kterou položíme tofu, doplníme rýží a zalijeme omáčkou. Ozdobíme lísky bazalky.
Nutriční hodnoty – omáčka (100g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
661 / 157 | 5 | 4 | 12 |
Inspirovala jsem se z receptu z Vegan FatFree Kitchen. Naleznete ho ZDE.