Jedna z nejlepších pomazánek vůbec. Pro podzim jako stvořená. Ale jelikož dýně dlouho vydrží, můžeme si jí vychutnávat i v zimě. Je dietní, ale zároveň sytá a krémová. A navíc má krásnou barvu 🙂 Chuť a konzistence je hodně ovlivněna tím, jak dobrou dýni máte. Některá je šťavnatá a chuťově výrazná, jiná zase sušší a s menším aroma.
Příprava 60 minut (včetně chladnutí), porcí 5
- 400g dýně hokaido
- 2 PL kokosového oleje
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 čl zeleninového koření
- 20g chia semínek
- 10g lahůdkového droždí
- 20g slunečnicových semínek
- 1 odměrka hrachového proteinu bez příchuti
- voda v případě potřeby
- sůl
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky i se slupkou. Dáme do pekáčku, přidáme lžíci kokosového oleje, mírně posolíme a dobře promícháme. Necháme péct při 150 stupních do změknutí (cca 20 minut), občas promícháme a hlídáme, aby se nám nepřipálila. Upečenou dýni necháme vychladnout a poté jí přendáme do větší misky. Přidáme všechny ingredience kromě semínek a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud nebyla dýně dost šťavnatá, přidáváme po troškách vodu. Ale ne moc, pomazánka by měla být krémová, ne řídká. Dosolíme dle chuti a vmícháme oba druhy semínek. Podáváme s čerstvým celozrnným pečivem. Nejlepší kombinace je s žitným chlebem.A samozřejmě s čerstvou zeleninou. Ať Vám chutná! 😉
Dýňová pomazánka
Prosím Vás co můžu použít místo hrachového proteinu? Děkuji Keta
Může být třeba lahůdkového lahůdkové droždi . Ale výsledek bude jiný.
super chutná pomazánka!