Skvělý tip na zahřátí. Dršťková polévka jako od babičky. Jen s jedním malým rozdílem – bez dršťek, ale s hlívou ústřičnou. Je jednoduchá a výborná. Recept je na 4 porce, ale doporučuji dvojnásobnou dávku, bude hned pryč 😉
Porce 4, příprava 45 minut
- 400g hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje na smažení
- 3 lžíce rostlinného másla
- 1 litr zeleninového vývaru (litr vody + 2 kostky)
- 2 PL celozrnné hladké mouky
- 1 PL sladké mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 vrchovatá čl sušené majoránky
- sůl, pepř
Na velké pánvi orestujeme na oleji nasekanou cibuli dokud nezesklovatí. Pokud by se připalovala, podléváme po troškách vodou. Mezitím si na nudličky nakrájíme hlívu a přidáme jí k cibuli. Restujeme dalších 5 minut. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a vhodíme do něj osmaženou hlívu s cibulí a vaříme pod pokličkou 30 minut. Zatímco se polévka vaří, rozpustíme si na pánvi máslo, na kterém lehce opražíme mouku a připravíme tak zlatavou jíšku. Pozor, aby se nespálila. Přidáme papriku a ještě minutu pražíme. Jíšku přidáme do hrnce a dobře rozmícháme. Dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a ještě 10 minut povaříme, aby hlíva dobře změkla a polévka se zahustila jíškou. Poté ochutnáme a dle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Více o hlívě ústřičné a jejích účincích se dočtete ZDE.
Je úžasně jednoduchá a vynikající. Místo celozrně mouky jsem dala kukuřičnou, protože jsem jinou neměla a výsledek taky vynikající;)
vynikajici,dekuju