Výborný a lehký oběd do chladnějších dnů, který potěší Vaše smysly. Kombinace bylinek a koření je jedinečná a velmi jemná. Nebojte se tolika druhů koření. Určitě můžete více či méně improvizovat, ale právě uvedená kombinace je báječná! Navíc batáty s bramborami a fazolemi vytvářejí velmi výživný a dietní pokrm.
4 porce, příprava 30 minut
- 3 PL oleje na smažení
- 300g konzervovaných nebo vařených bílých velkých fazolí (upřednostňuji ty doma uvařené)
- 450g batátů
- 450g brambor typu A
- 2 cibule
- 350 ml ovesného mléka
- 30g bramborového škrobu
- 2 PL sezamových semínek
- 2 PL sojové omáčky
- 1 PL plnotučné hořčice
- 4 PL lahůdkového droždí
- 3 bobkové listy
- 1/3 čl kurkumy
- 1 čl sladké papriky
- 1/3 čl mletého kmínu
- 1/3 mleté hořčice
- 1/3 čl tymiánu
- 1/3 čl koriandru
- 1/3 čl oregána
- 1/3 čl rozmarýnu
- 2 čl sušeného mletého česneku
- 1 čl libečku
- 2 čl šalvěje
- 2 čl himalájské soli
V hluboké pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm nasekanou cibuli lehce dozlatova, spíše do zesklovatění (můžeme přidávat trochu vody). Mezitím oloupeme batáty i brambory a nakrájíme na kostky. Do osmažené cibule dáme všechno koření, které jsme si předem promíchali v mističce dohromady. Dobře promícháme a minutu smažíme. Poté přidáme brambory a batáty a obalíme je v cibulce a koření. Přilijeme 700ml vody, přiklopíme poklici a vaříme na mírném plameni do změknutí (10-15 minut).
V misce si metličkou promícháme mléko se sojovkou, hořčicí, škrobem, lahůdkovým droždím a solí, přilijeme do pánve a zároveň přidáme fazole. Na mírném plameni ještě asi 4 minuty povaříme do zhoustnutí omáčky. Vyndáme bobkový list, případně dosolíme nebo dochutíme sojovkou dle libosti. Podáváme samotné nebo pro velké jedlíky s celozrnným pečivem. 🙂