S aromatickou chutí rumu má spojeno Vánoce hodně lidí. Zvláště si pak asi vzpomenete na domácí vaječný koňak. Ale ani jako vegani si po něm nemusíte stýskat! Připravila jsem pro Vás recepturu na náš Blažčíkovský vánoční ořechový koňak – bez vajec, bez mléka. Ta chuť je ale neodolatelná! Náklady na suroviny jsou trochu vyšší, ale vzhledem k tomu, že se jedná o sváteční záležitost to jistě jednou do roka oželíte.
0,75l, příprava 30 minut
- 550 ml ovesného mléka (sojového, mandlového)
- 40g kukuřičného škrobu nebo 1 balíček vanilkového pudinku
- 3 sáčky vanilkového cukru
- 100g másla z loupaných mandlí
- 40g lískooříškového másla
- 40g javorového sirupu (nejlépe typ C)
- 2 čl ořechového likéru (Vomfass) – možno více
- 4 čl kvalitního rumu – možno více
V 1dl mléka rozmícháte kukuřičný škrob, zbytek přivedete k varu a necháte rozpustit vanilkový cukr. Za stálého míchaní vlijete mléko se škrobem a 3 minuty povaříte do zhoustnutí. Poté kastrol přikryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Nechte vychladnout. Všechny zbylé ingredience dejte do hluboké mísy a přidejte vychladlý pudink. Šlehačem 2 minuty šlehejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Rumu nebo likéru můžete přidat celkové o dost víc jako se dává do klasického vaječňáku. Já ho dávám spíše na ovonění. Nechte v ledničce dobře vychladit a pak si ho dopřávejte v malých sladkých doušcích večer u krbu v příjemné společnosti.
Kačí, kde kupuješ to lískooříškové máslo?
Kupovala jsem ho v Bioobchodu na Bělehradské. Tam už teď nechodím a i když jsem tam byla, tak ho neměli. Spíš ho dělám doma a nebo ho můžeš objednat přes net. Taky letos řeším, kde ho sehnat, protože mám mixér rozbitý. A bez koňaku my už Vánoce nepřežijeme 🙂