Výborný lehký oběd plný bílkovin. Barbecue omáčka nemá chybu. Vynalezla jsem jí úplně náhodou 🙂
Porce 3, příprava 30 minut, pečení, vaření 30 – 40 minut
Špíz
- 1 tempeh natural
- 1 balení seitanu speciál
- červená řepa
- žlutá paprika
- červená paprika
- cibule
- cuketa
- mrkev
Omáčka
- 2 stroužky česneku
- 1/3 hrnku kečupu
- 6 sušených meruněk (soft, DM)
- 3 PL sojové omáčky
- 2 PL sezamového nebo slunečnicového oleje
- 180g quinoii
Předehřejeme si troubu na 190. Řepu nakrájíme na kostky, papriky na větší kousky, mrkev a cuketu diagonálně a cibuli rozčtvrtíme. Tempeh také nakrájíme na větší kostky a kousky seitanu přepůlíme. Vše napícháme střídavě a intuitivně na grilovací jehly nebo dřevěné špejle (moc nepřemýšlejte nad systémem pořadí, trvá to pak dlouho 🙂 ). Lehce posolíme. Připravíme si omáčku: Všechny ingredience vložíme do menší misky a tyčovým mixérem umixujeme dohladka. Špízy důkladně potřeme omáčkou vložíme do pekáčku lehce vytřeného olejem a pečeme/grilujeme do změknutí zeleniny. Hlídejte, aby se špízy nespálily a občas je obraťte. Můžete také použít gril. Mezitím, co se dělají špízy, uvařte quinou dle návodu na obalu. Podívejte s čerstvou zeleninkou. Pokud Vám zbyla nějaká omáčka, napatlejte jí ještě na špízy na talíři, té není nikdy dost!