Znáte avokádo? A jak dobře?
Avokádo je ovoce. Pravda. Trochu jiné ovoce. Je to božský plod s pestrým využitím. Vypadá trochu jako hruška, ale skrývá mnohem víc. Jeho pravým domovem je Střední Amerika, kde se mu dobře daří a Mexičané si tak pochutnávají na Guacamole. To je taková ta zdravá salsa z avokáda, rajčat a bylinek. Znáte? Mňam.
Navíc se kromě báječné máslové chuti může pyšnit i přívlastkem „supervýživné“. Trochu se mu podíváme pod slupku a pak si něco dobrého nachystáme. 🙂
AVOkádo!
Umí toho hodně.
Je zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Za obsah vlákniny se také nemusí stydět a v neposlední řadě obsahuje i zdraví prospěšné tuky a to kolem 20%. A prosím, nelekejte se, protože to jsou přesně ty tuky, které chceme. Proč tomu tak je, vám vysvětlím za chvíli.
Vitamíny a minerály
Z vitamínů tady kraluje ve vodě rozpustný vitamín C a v tucích rozpustný vitamín E. Oba dva vitamíny jsou významné antioxidanty, tedy ochránci naší imunity. Vitamín E nás pak udržuje navíc krásné a mladé. V žádném dalším ovoci už tolika Éčka nenajdeme. Spolu s dalším vitamínem A tak pomáhají našemu tělu v regeneraci a boji s toxiny. To už zní slibně co?
Avokádo je také bohatým plodem na minerálie. Za zmínku stojí určitě železo, draslík a hořčík. Trochu laicky řečeno/ psáno... 🙂 Železo - perfektní na celkovou obranyschopnost organismu a rovněž velice důležité pro lidi trpící chudokrevností. Díky výše zmíněnému vitamínu C je pro tělo navíc velmi dobře vstřebatelné. Hořčík – bezva podpora při svalovém i nervovém vypětí. Draslík – další posila pro aktivní život a sportovce.
A co ty tuky?
Jistě víte, že jsou tuky a tuky. A právě avokádo je nejcennějším zdrojem organického tuku, navíc v nenasycené formě. To velmi zjednodušeně řečeno znamená, že se jedná o tuk, který tuk vlastně neukládá. 🙂 Tyto nenasycené mastné kyseliny tělo neumí samo vyrobit, a proto je důležité přijímat je v potravě, protože chrání nejen naše svaly ale i tělo proti srdečním chorobám.
Sláva vláknině
Jo, dokonce i vlákniny má AVO hodně. Obsahuje jí kolem 8%, což je zajímavá informace pro ty, kteří chtějí hubnout anebo jen zlepšit a podpořit své trávení. Jídelníček spousty lidí je na vlákninu velice chudý a to je škoda.
Sečteno potrženo. Avokádo je neobyčejná potravina a perfektně konkuruje živočišným produktům.
Teď se podíváme na to, kde a jak vybrat to správné AVO a pak už společně nakoukneme ke Katce do kuchyně.
To pravé ořechové (nebo ovocné?)
Nejjistější je koupě avokáda Hass, které má tmavší slupku. Seženete ho téměř v každém supermarketu. Já nakupuji nejčastěji v Globusu, ale většinou na něj natrefíte i v Albertu. Je to taková ta vanička se dvěma kusy. Při zmáčknutí by mělo být trochu poddajné. V případě, že chce ještě chvíli zrát, ho můžete nechat dojít doma při pokojové teplotě. Je to lepší varianta než kupovat úplně bahnité avokádo. Žádný osahaný kousek nebrat! 🙂
Jak jsme se poznali
Bylo to kousek za Prahou. Byla jsem na návštěvě u přátel. Ke snídani jsem dostala (skoro na zlatém podnose) naservírovanou palačinku s úžasným čokoládovým krémem. A já se zamilovala. Také milujete sladké? A avokádo v hlavní roli. Fakt? Přidejte 3 další ingredience a můžete oslnit své přátele i vy.
Další inspirace z kuchyně
Kdo není sladkomil, může vymyslet i mnohé další a jednoduché dobroty. Avokádo je super kámoš. Stačí nakrájet a (lehce!) osolit. Úžasné je také na kváskovém chlebu rozetřené jako máslíčko. Když ho rozmačkáme, můžeme vyrobit zajímavou pomazánku anebo se pustit rovnou do Guacamole. A když už nevíte, jaký salát připravit, pak avokádo splní naprosto božskou roli třeba zde.
Věřím, že už jste stejným fanouškem avokáda jako já. Jestli je tomu tak, pak netroškařte a překvapte svoje blízké i večeří.
A pokud chcete ještě víc „AVO žrádla“ (a třeba i nápojů), inspirujte se dál a nebo se podělte o svůj oblíbený recept!
Co víme
Avokádo je velmi prospěšné zdraví!
Avokádo je vhodné při různých dietách!
Avokádo připravíte na hodně způsobů!
A avokádo je božsky chutné!
Už chápete, proč by mělo být minimálně jednou týdně na každém talíři?
Tak dobrou koupi a chuť přátelé! 🙂