Celozrnné rizoto se zeleninou

Jednoduché rizoto se zeleninu, které dobře poslouží jako lehký letní oběd.

3 porce, příprava 10 minut, vaření 45 minut

  • 180g celozrnné rýže (nejraději mám basmati)
  • 1 červená cibule
  • 1/2 šálku vody
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 hrnku mrkve na kostičky
  • 1/2 hrnku fazolek
  • 1 PL zeleninového bujónu (DM)
  • 4 PL lahůdkového droždí
  • 1 čl sladké papriky (koření)
  • 1 čl sušeného tymiánu
  • 2 PL tofunézy (nemusí být)
  • sůl, pepř​

Rýži uvaříme v osolené vodě pod pokličkou do měkka, mezitím si připravíme zeleninu: Cibuli nasekáme na jemno a orestujeme lehce na olivovém oleji 4-5 minut. Přidáme mrkev, fazolky, zeleninový bujón, koření a vodu a pod pokličkou dusíme doměkka, ke konci přidáme hrášek a kukuřici a prohřejeme ještě 2 minuty. Nakonec přidáme uvařenou rýži, lahůdkové droždí, případně tofunézu a dosolíme, dopepříme dle chuti. Podáváme s čerstvou zeleninou. Pokud chcete servírovat rizoto jako je na fotce, napěchujte ho do kulaté mističky a vyklopte jako bábovičku na talíř.

Dobrou chuť! 🙂

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>