Jednoduché rizoto se zeleninu, které dobře poslouží jako lehký letní oběd.
3 porce, příprava 10 minut, vaření 45 minut
- 180g celozrnné rýže (nejraději mám basmati)
- 1 červená cibule
- 1/2 šálku vody
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 hrnku kukuřice
- 1/2 hrnku hrášku
- 1/2 hrnku mrkve na kostičky
- 1/2 hrnku fazolek
- 1 PL zeleninového bujónu (DM)
- 4 PL lahůdkového droždí
- 1 čl sladké papriky (koření)
- 1 čl sušeného tymiánu
- 2 PL tofunézy (nemusí být)
- sůl, pepř
Rýži uvaříme v osolené vodě pod pokličkou do měkka, mezitím si připravíme zeleninu: Cibuli nasekáme na jemno a orestujeme lehce na olivovém oleji 4-5 minut. Přidáme mrkev, fazolky, zeleninový bujón, koření a vodu a pod pokličkou dusíme doměkka, ke konci přidáme hrášek a kukuřici a prohřejeme ještě 2 minuty. Nakonec přidáme uvařenou rýži, lahůdkové droždí, případně tofunézu a dosolíme, dopepříme dle chuti. Podáváme s čerstvou zeleninou. Pokud chcete servírovat rizoto jako je na fotce, napěchujte ho do kulaté mističky a vyklopte jako bábovičku na talíř.
Dobrou chuť! 🙂