Pohanka je pseudoobilovina bez obsahu lepku, která výborně zahřívá organismus a je ceněná pro svůj vysoký obsah rutinu. Obohatí a zpestří Váš jídelníček. Zkuste jí v pikantní variantě s rajčaty, kukuřicí a fazolemi na mexický způsob, jistě si jí oblíbíte.
Porce 2-3, příprava 10 minut, pečení 60 minut
- 1 šálek pohanky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1/2 šálku vody
- 3 PL rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 čl kurkumy
- 1 čl oregána
- 1/2 čl chilli
- sůl, pepř
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 malá konzerva kukuřice
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 1/2 avokáda
- rostlinná "zakysaná smetana"
Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme do pekáčku. Přidáme vodu, rajčata i s tekutinou, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, koření a lahůdkové droždí a dobře promícháme. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vyndáme pekáček z trouby a přidáme fazole a kukuřici i s vodou a promícháme. Pečeme dalších 30 minut. V průběhu zkontrolujeme, a pokud by se nám zdála směs příliš suchá nebo se připalovala, přidáme trochu vody. Do hotového pokrmu vmícháme nasekaný špenát a rozdělíme na talíře. Na vrch dáme na plátky nakrájené avokádo a dozdobíme 2-3 lžícemi zakysané smetany, kterou vyrobíme podle tohoto receptu, jen použijeme extra pevné tofu a vynecháme rýžové mléko.
Ahoj, tvoje stranky jsou super! Ocenuju predevsim pestrost jidel a vetsinou snadnou pripravu! S tímhle typem stravy zacinam, tak jsou mi recepty velmi napomocne.
Jedna otazka, na kolik ma byt predehrata trouba?
Dekuji a tesim se na dalsi vychytane recepty 🙂
Ahoj Chrouste, jsem ráda, že se ti náše stránky líbí a jsou ti přínosné. Teplotu jsem zapomněla napsat, mělo by to být asi 170 stupňů. Děkuji za připomenutí, doplním to.
Ahoj. Dnes jsem vařila tuto pohanku a musím říct, že vynikající. Mám s pohankou trochu problém s vymýšlením variací a toto mě nadchlo. Příště zkusím jestli by to šlo i s jáhly.
Jáhly jsem nezkoušela, ale jednou jsem doma neměla pohanku, tak jsem dala quinou a taky to bylo moc dobré. Jen se nebát experimentovat 😉
Moc dobré!
Ahoj,vyzerá to veľmi chutne,ale zaujímalo by ma,prečo používaš napríklad fazuľu v konzerve a nie varenú? Takisto rajčiny z plechovky a nie čerstvé?
Zmení to chuť či si skrátka nemala čas? Ďakujem za skorú odpoveď 🙂
Přiznám se, že u těch fazolí je to čistě z důvodu jednoduchosti a pohodlí. A také mi fazole z konzervy chutnají o trochu více než ty doma připravené. Jsem časově hodně vytížená a je to pro mě zkrátka jednodušší takto. U těch rajčat je to ale už jiné. Když použiješ čerstvé, výsledek bude odlišný. Konzerva obsahuje i rajčatové pyré, které je v receptu důležité. A já kupuji ty rajčata v konzervě v bio kvalitě a ta chuť je výrazná oprati „plastovým“ rajčatům ze supermarketu. A také už nemusím odstraňovat slupku.