Pokud už jste přejedení pečiva s pomazánkami a chtěli byste si udělat k večeři něco pestřejšího, určitě vyzkoušejte pohankové placky. Je to skvělá alternativa klasického pečiva. Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje velké množství minerálů, kvalitní sacharidy a bílkoviny. Placky jsou z pohankové mouky, která je dnes běžně k sehnání a k jejich přípravě nepotřebujete nic víc než vodu a dobrou pánev.
Těsto je vlastně podobné jako palačinkové, ale výsledkem je spíše pevnější křupavá placka než palačinka. Můžete je použít také místo tortil. Plnitelné jsou dle chuti a libosti čímkoli, co máte doma – dušenou zeleninou, špenátem, pomazánkami a nebo dokonce i na sladko ovocem, džemem, oříškovým máslem nebo tofu tvarůžkem. My Vám přinášíme jeden tip na skvělý salát z rýže a fazolí, který k těmhle plackám ladí perfektně!
Příprava 20 minut, 4 placky
Placky
- 100g pohankové mouky
- 180ml vody
Rýžový salát
- 50g sushi nebo rizotové rýže
- 1/4 čl kurkumy
- 100g uvařených fazolí (bílé, červené nebo mix)
- 50g bílého sojového jogurtu
- 1/4 červené papriky
- 50g salátové okurky
- 80g mraženého hrášku
- 2 PL lahůdkového droždí
- 3 PL nasekané pažitky
- 3 PL šťávy z citrónu
- sůl, pepř
Nejprve si připravíme náplň. Rýži uvaříme v osolené vodě s kurkumou dle návodu. Získá tak krásnou žlutou barvu. Necháme jí zchladnout a mezitím si na jemno nakrájíme/nakrouháme červenou papriku a okurku. Čím menší kousky, tím lépe. Zeleninu smícháme s rýží a všemi ostatními ingrediencemi a dáme do lednice.
Pohankovou mouku promícháme s vodou a necháme 10 minut odstát. Rozpálíme si pánev s nepřilnavým povrchem. Pokud chcete, můžete jí lehce potřít olejem, ale většinou to není nutné. Těsto nabíráme naběračkou a rozlijeme na pánev. Otáčíme pánví, aby se hezky rozlilo do tenké vrstvy. Stejně jako když se dělají palačinky. Opékáme, dokud nebude placka z vrchu suchá. Otočíme a ještě minutu opékáme z druhé strany.
Horké placky dáváme hned na talíř a plníme připravenou směsí. Skvělé je ještě pokrm doplnit další čerstvou zeleninou, kterou máte rádi. Večeři tak ještě osvěžíte a bude se lépe trávit.
Nutriční hodnoty – 1 ks (placky) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
338 / 80 | 3 | 15 | 1 |
Nutriční hodnoty – 100 g (salát) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
344 / 82 | 3,6 | 15 | 0,4 |
🙂 musí to být dobré
Nepovedly se mi placky, použila jsem uvedený poměr mouky a vody, vzniklo velice husté těsto, stále jsem přilévala vodu, dnes to znovu vyzkouším.
To je zvláštní. Já mám poměr vody a mouky takhle odzkoušený a dělala jsem to už hodněkrát. Těsto je hustší, ale pořád tekuté a roztíratelné. Neměla jste nějakou instantní mouku nebo něco takového?