Dlouho jsem přemýšlela, jak tento výtvor nazvat. Od kupovaného seitanu to má daleko, ale co mi to neskutečně připomíná, jsou nějaké paprikové/rajčatové "párečky"... Tak jsem se rozhodla pro název seitánky.
Chuťově jsou vynikající, složení oproti čemukoli kupovanému vynikající a chuť si můžete poupravit podle sebe - prostě vynikající! 😉
Ingredience
- 130 g pšeničné bílkoviny
- 30 g lahůdkového droždí
- 40 g rajčatového protlaku (jestli máte rádi, můžete použít nějaký ostrý)
- ½ kostky zeleninového bujónu (nebo ½ lžičky zeleninového bujónu Natur Compagnie)
- 1 čl sušených rajčat s medvědím česnekem
- ¼ čl sušené papriky
- ¼ čl sušené cibule
- ¼ čl medvědího česneku
- 100 ml studené vody
- 60-70 ml horké vody
V jedné míse jsem smíchala bílkovinu, droždí a koření.
Ve druhé mističce jsem rozdrolila bujón, který jsem zalila horkou vodou a rozmíchala. Do bujónové směsi jsem vmíchala protlak a obsah misky nalila do té se sypkou směsí.
Vše jsem rychle promíchala, aby se mi bílkovina nezdrcla a potom vše pořádně prohnětla rukou do gumové/pevné konzistence.
Z těsta jsem vytvořila 3 stejné bochánky (můžete si udělat libovolné tvary: placky, párečky,...) a ty jsem každý zvlášť zabalila pevně do alobalu a dala do hrnce na pařáček. Takto jsem seitánky nechala dusit 45 minut.
Můžete si je dát hnedka takto čerstvé teplé nebo nechat vychladnout a dát do ledničky (vydrží cca 5 dní). Za sebe doporučuju ještě nakrájet na plátky a z každé strany opéct na pánvičce nebo v troubě (na grilu) do křupavé kůrky.
Dobrou chuť! 🙂
Nutriční hodnoty – na 1/3 z celého množství | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
213 | 36,1 | 11,6 | 2,3 |