Období podzimu je pomalu ale jistě tady a já to naprosto miluju! Začínají se zbarvovat listy, dozrávat kaštany a dýně a hrušně s jabloněmi jsou obsypané ovocem!
Jablíčka jsou jedny z mých nejoblíbenějších druhů ovoce, které bych mohla jíst celoročně; mohla bych vydat nějakou jablečnou kuchařku, protože je jsem vážně schopná dát všude. A i dnes tady pro vás mám jeden jablečný superdobrý recept!
Ingredience na 1 štrůdl (12 kousků)
Na těsto:
200 g celozrnné špaldové mouky
20 g vanilkového proteinu
30 g kokosového cukru
200 g rostlinného jogurtu (já použila Alpro kokosový)
½ čl prášku do pečiva
špetka jedlé sody
Na náplň:
220 g nastrouhaných jablek
20 g datlového sirupu
35 g oříšků a sušeného ovoce (např. rozinky, goji, vlašské oříšky,...)
3 g skořice
Na pomazání:
- 1 čl kokosového cukru + 1 čl vody
V misce jsem smíchala mouku, protein, cukr, prášek do pečiva, sodu a do sypké směsi pomalu vmíchávala jogurt. Těsto jsem pořádně prohnětla rukama, zapracovala do koule a v misce dala stranou na teplejší místo uležet.
Mezitím jsem si připravila jablečnou náplň. Jablka jsem nastrouhala na hrubém struhadle a smíchala se sirupem, skořicí a nasekanými oříšky a sušeným ovocem.
Těsto jsem vyválela do čtverce tlustého asi 3-4 mm (kdyby se těsto lepilo k podložce, stačí trochu pomoučit).
Na vyválené těsto jsem do širší nudle blíž k jednomu okraji rozprostřela jablečnou směs.
Zamotání: Nejdříve jsem ohla boční kraje a poté co nejpevněji zamotala celý štrůdl.
Spoje jsem přimáčkla a podélný spoj jsem tak 3 cm od sebe vždy jemně propíchla vidličkou (ne úplně).
Štrůdl jsem pomazala 1/2 směsi z cukru a vody a dala péct na 175°C na cca 25-30 minut. Chvilku před dopečením jsem ho pomazala zbytkem cukrové směsi.
Nechala jsem ho vychladnout a dobrou chuť!
Nutriční hodnoty – na 1 porci (1/12) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota (kcal) | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
115 | 4,1 | 20 | 1,8 |