I když mám jednu nemilou zkušenost s touhle pomazánkou, přesto jí zbožňuji! Jednou jsem si jí hladová a nedočkavá chystala a při přípravě, s úmyslem aby ani trošička nepřišla na zmar, jsem prstem vytírala hlavici u mixéru. Jenže jsem ho zapomněla vytáhnout ze zásuvky a skoro jsem přišla o prst 😀 Takže pozor na to! Může se Vám pak jako mně stát, že si tuhle dobrotu budete vychutnávat o pár hodin později, než bylo v plánu, protože skončíte s krvácením na pohotovosti. To se Vám ale jistě nestane, a ani bych Vám to nepřála. Jen si na ten záludný tyčový mixér dejte opravdu pozor. Kouše! A dost to bolí.
Teď ale k té pozitivní stránce věci. Tenhle dip je raw, tedy splňuje zásady syrové stravy. Všechny ingredience jsou tepelně neupravené, tedy plné enzymů a nabité živou energií. Chuť Vás jistě překvapí, je opravdu zvláštní a velice zajímavá. Úspěch budete mít i u dětí, je totiž jemný a díky kešu oříškům a karotce má nasládlou chuť. Můžete ho připravit třeba na dětskou oslavu jako součást zdravého pohoštění a doplnit ho barevnými tyčinkami z různých druhů zeleniny. Děti si vždy, když dostanou chuť nebo poběží kolem stolu, přijdou a naberou si dip nějakou ze zeleninových tyčinek. Samozřejmě ho ale můžete udělat i na jiné párty či oslavy, použít jako letní studený předkrm nebo lehkou večeři. Výborně se k němu také hodí žitné krekry nebo celozrnné pečivo.
Porce 2, příprava 10 minut, máčení 6 hodin
- 150g přírodních kešu
- 75ml mrkvové šťávy
- 2,5 PL sojové omáčky (bragg liquid aminos)
- 2 PL jablečného octa
- 1 PL citrónové šťávy
- 4 PL nasekané cibule
- 1 velká mrkev
- 1/2 zelené cukety
- 1/2 žluté cukety
Oříšky dejte do misky a zalijte je karotkovou šťávou. Misku dejte do lednice a nechte 6 hodin nebo přes noc bobtnat. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a umixujte tyčovým mixérem (!!). Mrkev oškrábejte a nakrájejte všechnu zeleninu na hranolky o délce prstu. Dip podávejte vychlazený v misce, doplněný tyčinkami na nabírání, případně krekry a pečivem.
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
1367 / 325 | 8 | 19,5 | 23,8 |