Seitan s citronovo-olivovou omáčkou a batátovou kaší

I čistě rostlinná jídla mohou splňovat kritéria jídelníčku velice aktivního sportovce či fitness nadšence, kteří mají zvýšenou potřebu bílkovin. Seitan je obilná bílkovina, která má dobrou stravitelnost a když se dobře upraví, funguje dokonale chuťově i nutričně jako náhražka masa. Upravovat se dá na tisícero způsobů. Vyzkoušejte třeba tenhle přírodní steak s citrónovo-olivovou omáčkou, který báječně doplní kaše ze sladkých brambor s cibulkou. Batáty, sladké brambory, obsahují hodně karotenoidů, mají jemnou chuť a patří k nejvýživnějším druhům zeleniny. Věřím, že si je tak jako já oblíbíte

Porce 3, příprava 90 minut

Steak

Omáčka

  • 2 PL pšeničné celozrnné mouky
  • 1 citrón
  • 6 stroužků česneku
  • 15 zelených oliv
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 6 PL bílého vína
  • 3 PL citrónové šťávy
  • 1/4 čl pepře

Kaše

  • 1 velká hlíza batátu, nebo 2 menší
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • sůl​

Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience (jednu lžíci mouky si nechte) na seitanový steak. V menší misce rozšlehejte tahini v zeleninovém vývaru a přilijte k suché směsi. Pět minut dobře propracovávejte rukama, až Vám vznikne pevná trochu gumovitá hmota. Rozdělte ji na tři díly, z kterých vytvarujete oválné steaky tloušťky asi 0,5 – 1cm. Ve větším hrnci dejte vařit vodu do výšky asi 3 cm ode dna. Do vody vložte hlubší talíř, který je o něco málo menší než dno hrnce. Nebo dejte na dno pařáček a na něj až talíř. Nesmí se do něj dostat voda. Když se voda vaří, vložte do talíře steaky vedle sebe a přiklopte hrnec poklicí. Takto nechte plátky dusit 25 minut. V průběhu vaření je můžete otočit.

Mezitím si připravte ingredience na omáčku. Citrón dobře omyjte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a také nakrájejte na plátky. Olivy vypeckujte a nakrájejte na kolečka nebo čtvrtinky. V misce smíchejte zeleninový vývar, bílé víno, pepř, mouku a citrónovou šťávu.

Cibuli nakrájejte na půl kolečka a pomalu osmažte do zlatova na pánvi. Poté dejte stranou. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě. Rozmačkejte šťuchadlem, dosolte a vmíchejte cibulku. Nechte hotovou kaši přiklopenou někde v teple, aby Vám nevychladla.

Do pánve, ve které jste smažili cibuli, kápněte ještě malé množství oleje, steaky obalte jemně v 1 lžíci mouky a opečte je do zlatova. Poté je odložte na talíř a do pánve vložte česnek a kolečka citrónu. Na mírném plameni duste asi 3 minuty, až citrón lehce změkne. Poté citrón vyndejte a schovejte si ho stranou. Vlijte směs na omáčku, přidejte olivy a chvíli povařte, až začne houstnout (asi 3-5 minut). Do omáčky vložte opečené steaky, dobře je omáčkou obalte a nechte ještě na mírném plameni prohřát 3 minuty. Steaky krásně nasáknou všechny chutě.

Podávejte steaky zalité omáčkou a ozdobené kolečky dušeného citrónu, společně s kaší a čerstvou listovou zeleninou, případně cherry rajčátky. Dobrou chuť 😉

Původní recept z Vegan fat free kitchen ZDE.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>