Zeleninové stir-fry s cizrnou, tofu a soba nudlemi

Soba nudle jsou podobné našim klasickým špagetám, ale jsou vyráběné z čistě pohankové mouky. To je dobrá zpráva především pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu nebo se snaží lepku vyhýbat. Mají specifickou šedofialovou barvu a lahodnou chuť. Jsou součástí tradiční japonské kuchyně. Takže celý náš dnešní oběd bude tak trochu východnějšího rázu. Určitě si smlsnete 😉

Tohle jídlo je také dietní, lehké a zdravé.

Porce 6, příprava 30 minut

  • 300g soba nudlí
  • 2 PL sezamového oleje
  • 500g tofu natural
  • 2 Pl koření na tofu paní Yoko (Sonnentor)
  • 1200g zeleniny (brokolice, hráškové lusky, cuketa, mrkev, baby kukuřičky, jarní cibulka, řapíkatý celer,..)
  • 4 stroužky česneku
  • 3/4 čl cayenského pepře
  • 350g uvařené cizrny
  • 50g másla z loupaných mandlí
  • 8 PL sojové omáčky​
  • 6 PL rýžového octa
  • 1 čl agáve sirupu/medu
  • 1 čl bramborového škrobu
  • 4 PL sezamu
  • sůl

Alespoň hodinu předem si připravíme tofu. Nakrájíme ho na malé trojúhelníčky a obalíme v marinádě z koření Yoko, lžíce oleje, soli a 1/4 hrnku vody. Dáme do lednice odpočívat.

Nudle uvaříme dle návodu a trojhránky tofu opečeme dozlatova ve velké wok pánvi na lžíci oleje. Nijak divoce je nemícháme. Spíš je rozložíme na dně pánve a necháme pozvolna opékat. Zpočátku je tofu měkké a rozpadalo by se. Jak se ale opeče a zezlátne, bude si i pěkně držet tvar. Takže po chvíli spíše otáčíme jednotlivé kousky.

Mezitím si nakrájíme zeleninu na libovolné kousky. Když je tofu hotové, přendáme ho z pánve na talíř stranou. Do rozpálené pánve dáme všechnu zeleninu, prolisovaný česnek, sůl a cayenský pepř. Zeleninu restujeme či dusíme do lehkého změknutí.

Mezitím si připravíme omáčku. V misce smícháme ocet, sojovou omáčku, mandlové máslo, sirup a škrob. Přilijeme k zelenině, přidáme zároveň cizrnu a 3 minuty ještě prohříváme.

Nakonec přidáme do pánve připravené tofu, nudle a další 2 minuty prohříváme. Rozdělíme na talíře a posypeme opraženými sezamovými semínky.

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

2068 / 493

28,8

61

14

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>