V létě toužíme spíše po šťavnatých a osvěžujících jídlech. I když melouny a čerstvé ovoce jsou tou nejzdravější sladkostí, když nás začne honit mlsná a chceme si dopřát nějakou opravdu dobrou sladkou laskominu, pudink dokonale uspokojí naše chutě.
Tenhle je navíc velice zdravý! Obsahuje minimum tuku, který je prospěšný, protože pochází pouze z arašídů. Ty jsou ceněné také pro vysoký obsah bílkovin. Na výrobu pudinku jsme tentokrát nepoužili denaturovaný škrob, ale jemnou kukuřičnou mouku z celých zrn. Funkci plní úplně stejně. Navíc má výraznější chuť, příjemnou strukturu a vyšší obsah vlákniny.
No není to skvělé, že můžeme mlsat takhle zdravě? 🙂
5 porcí, příprava 30 minut, chladnutí 3 hodiny
Pudink
- 120g nesolených arašídů
- 200g hladké kukuřičné mouky
- 1200ml ovesného mléka
- 75g medu
Krém
- Mandlové lupínky na ozdobu
Mléko, arašídy, kukuřičnou mouku a med vložíme do mixéru. Dvě minuty mixujeme, dokud není směs úplně jemná, bez kousků. Vlijeme do kastrůlku. Na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Když směs začne houstnout, povaříme ji dvě minuty. Bude to opravdu hustá kaše.
Pudink rozdělíme do připravených mističek/formiček, které jsme si předem vypláchli studenou vodou, aby šel pak pudink dobře vyklopit. Zahladíme povrch stěrkou. Poté necháme zcela vychladnout v ledničce. Datle pokrájíme a zalijeme mlékem.
Po 3 hodinách k datlím přidáme kakao. Mléko nesléváme. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém.
Pudink vyklopíme na talířky a ozdobíme krémem a mandlovými lupínky dle vlastní fantazie.
Nutriční hodnoty – 1 porce | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
2381 / 567 | 11,8 | 91 | 17,2 |
Uvařila jsem to, ale nenadchlo mě to. Výborný byl kakoový/karobový krém, ale samotný pudink nic moc. Zřejmě můžu arašídy jen ve formě másla…