Fazolové čoko brownies

Když jsem se s tímhle receptem poprvé setkala, byla jsem trochu skeptická. Fazole a do sladkého moučníku? To mi nějak hlava nebrala. Bála jsem se, že to bude nepoživatelné. Ale zvědavost mi nedala a musela jsem to vyzkoušet. Jelikož fazole jsou bohaté na bílkoviny a mají nízký obsah tuku, byly by jako náhražka nezdravých moučníků ideální. A opravdu tomu tak je!

Po upečení první várky se po nich jen zaprášilo. Mají intenzivní kakaovou chuť, jsou krásně sladké a s vláčnou strukturou. Hodí se i třeba jako svačina k vodě, když dětem vyhládne. Po fazolové chuti ani památky. Opravdu doporučuji vyzkoušet.

12ks, příprava 10 minut, pečení 30 minut

  • 500g uvařených nebo konzervovaných červených fazolí​
  • 190g rýžové mouky​
  • 125g přírodního třtinového cukru
  • 1 banán
  • 150ml sojového mléka
  • 50g 100% kakaového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 PL kypřícího prášku

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Do mísy dáme banán, fazole (pokud jsou z konzervy, tak dobře propláchnuté od nálevu), sojové mléko a důkladně rozmixujeme na hladko. V druhé míse smícháme všechny ostatní sypké ingredience. Vlijeme k nim tekutou směs a promícháme.

Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto. Já mám menší pekáček, tak jsem dělala dvě várky. Těsto by mělo být ve vrstvě vysoké asi 1 cm. Rozetřeme stěrkou a dáme do trouby. Necháme péct 30 minut. Ke konci raději zkontrolujte, zda se Vám brownies už nepřipékají. Uděláme test špejlí. Měly by být na povrchu rozpraskané.

Necháme zcela vychladnout a pak krájíme na 12 čtverců. Podáváme nejlépe vychlazené z lednice. Výborně chutnají s vychlazeným mandlovým mlékem ochuceným vanilkou, skořicí a lehce oslazeným stevií. To je má oblíbená kombinace – viz. obrázek 😉 Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty – 1 ks (140 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

651 / 155

5,4

30,9

1,6

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • petrd napsal:

    Ochutnal jsem jeden kousek a je to opravdu výborné. Až potom jsem se dověděl, že pro přípravu byly použité fazole. To mě opravdu velmi překvapilo. Díky za inspirativní recept.

  • Čokoláda napsal:

    Prave jsme upekli a katastrofa. Ani po hodine v troube se buchta neupekla. Nahore krasne rozpraskane, ale uvnitr naprosto syrove a nepozivatelne ….Recept jsme dodrzeli, nevim kde je chyba. Cely plech jde ko kose ….

    • Katka napsal:

      Tak to mě mrzí, že se Vám brownies nepovedly. Těžko říct, kde se stala chyba. Jakou konzistenci mělo syrové těsto před pečením? Mělo by být husté, pastovité. Podle popisu to vypadá, že jste měli těsto moc vlhké.

      • Čokoláda napsal:

        Ano, moc pastovite nebylo spise ridke. Na plechu ho bylo cca tri cm na vysku.

      • Katka napsal:

        Tak to bude ten problém. Těsto musí být v tenké vrstvě, jako je popsáno v receptu. A měli jste fazole dobře zcezené?

  • jitus napsal:

    hrnickovy tecept by byl lepsi, na 1hr. fazoli (bez nalevu) by se lepe pomerovaly ostatni ingredience. jdu zkusit baj voko 😉

    • Katka B. napsal:

      No jo, zavděčit se holt nedá každému 🙂

      • Jitka napsal:

        jee to ja nechtela, abyste se mi zavdecovala, jsem z toho receptu nadsena, diiik! skutecne rodina vuuubec nic nepoznala!

  • Ja som napsal:

    Do všetkých koláčov kam ide kypriaci prášok dávam mixnuté jablko alebo trošku jablčného octu, ktorý napomáha.

  • Klárka napsal:

    Mohu použít místo rýžové mouky špaldovou? Děkuji

    • Katka B. napsal:

      Kláro, můžete, ale výsledek zřejmě nebude stejný. Ale určitě bude brownies také moc dobré! 😉

      • Klárka napsal:

        Děkuji za rychlou odpověď. A jde si ji doma nějak připravit? Třeba pomlít suchou rýži?

      • Katka B. napsal:

        To jsem nikdy nezkoušela. Ale asi bych to nedoporučila. Dejte jakoukoli mouku, nebojte. Už jsem je jednou dělala i s kukuřičnou a taky byl výsledek dobrý 😉

  • Klárka napsal:

    a ještě další otázka? Pokud tam přidám to rozmixované jablko, jak doporučil někdo výše, neohrozím tím konzistenci těsta?

    • Katka B. napsal:

      No jedině, že byste ubrala na mléku ve stejném množství, co byste přidala jablko. Ale myslím, že to není nutné měnit. Recept je skvělý tak jak je 😉

  • Kikuš napsal:

    Můžu místo sojového mléka použít mandlové?

  • Kikuš napsal:

    A ještě jeden dotaz. Co adzuki? Nebudou lepší? Hodí se do sladkých jídel a mají trošku oříškovou chuť…

    • Katy B. napsal:

      S adzuki jsem to nezkoušela, ale určitě se také budou hodit. Řekla bych, že výsledek bude dost podobný.

  • Tomáš Chlup napsal:

    Zdravím, mám dotaz,
    těch 500g fazolí se myslí v uvařeném stavu nebo raw ? Když jsem koupil 500g fazole adzuki tak je tam mám použít všechny na daný recept, nebude to moc v poměru s ostatními surovinami ?

  • Adelaide napsal:

    NEJLEPŠÍ!!! Akorát mi teda zkazily dietku no, byly tak dobré, že jsem snědla skoro celý plech najednou. No, stane se 😀

  • Eva T. napsal:

    Hezký den,Káťo.
    pokud ty fazole vařím,solím nebo nee? vařím velkou dávku i na to fazolové ragů..tak ať vím:-) děkuji

  • Ninqa napsal:

    Katka, ja milujem tvoje recepty. Skoro nikdy nic sa mi nedarilo, ked som varila/piekla z internetu. Ale poslednych 5 receptov som robila od teba – vsetky do jednoho sa vydarili!! :)) A este su aj veganske a zdrave. Dakujem! 🙂

  • Oli napsal:

    Dělala jsem je poprvé, a hned se povedli! 🙂 místo cukru jsem dala trošku medu a hodila pár oříšků 😉 super recept! Doporučuji 🙂

  • Nicol napsal:

    IMPROVIZACE: jedinou mouku sem našla celozrnnou žitnou, vanilkový cukr nemám, banán nemám, mléko sem udělala ze sušeného mléka a vody, rozmixovala fazole a přidávala mouku od oka dokud nebylo těsto pastovité (uvítala bych tuhle informaci přímo v receptu, ale ještě že je k nalezení níže), pak sem do toho kydla trochu kakaa, trochu prášku do pečiva, trochu čokoproteinu a trochu cukru a nejradši bych to snědla už syrový! 😀
    Děkuji za recept, je to vážně mňamka! Až vydáš vlastní kuchařku, zabírám si jeden výtisk! 🙂

  • Claire napsal:

    Naprosto luxusní, v práci nikdo nepoznal, že to je z fazolí! Ještě jsem si to trochu upravila, aby byly lepší makra, a 90 g mouky nahradila mandlovým proteinem, a zbytek doplnila špaldovou moukou. Geniální recept, moc děkuji, jsem nadšená!

  • Claire napsal:

    Pekla jsem za poslední měsíc 3x! Tak moc jsou dobré, a udělala jsem si je ještě více „macro friendly“, a nahradila část mouky proteinem (60-90g, v závilosti na druhu proteinu). Donesla jsem krabičku do práce, krabičku na trénink, a nikde nikdo nepoznal, že nejsou pravé. Luxusní! Díky 😉

  • lollipop napsal:

    Plánuji recept určitě zkusit, vypadá suprově, ale chtěla jsem se jenom zeptat ohledně množství, je to tak akorát na normální velikost plechu nebo je potřeba množství upravit? Díky:)

  • Zuzana napsal:

    Jedním slovem – VYNIKAJÍCÍ 🙂


  • >