Milovníci máku nastražte uši! Výtečný a lehký dort, téměř bez tuku. Bohatý na vápník a díky celozrnné mouce plný vlákniny. A ta krémová šlehačka Vás dostane! Je mnohem lepší než klasické máslové krémy, také zdravější a s nižším obsahem tuku. S korpusem jsem se inspirovala z receptu na klasický makovník, jen jsem vynechala těch 6 vajec 😀 a úplně tuk. Byl to pokus, protože jsem měla už všechno zamíchané na těsto a najednou jsem zjistila, že doma nemáme ani kapku oleje. Ale díky jogurtu, vydatnému sirupu a olejnatosti máku byl korpus báječný i bez oleje a ani příště už ho tam dávat nebudu – skvělý objev. U nás doma se dortík moc neohřál 🙂
Porcí 8, příprava 30 minut, pečení 40 minut, chladnutí a tuhnutí 8 hodin
Korpus
- 100ml ovesného mléka (nebo jiné rostlinné)
- 250g sojové jogurtu (nejlépe Provamel)
- 250g kukuřičného sirupu
- 200g mletého máku
- 1 hrst rozinek
- 240g celozrnné pšeničné mouky
- 2čl prášku do pečiva
Šlehačka*
- 1/2 hrnku kešu natural předem namočených 5 hodin ve vodě (množství v suchém stavu)
- 1/3 hrnku kokosového mléka
- 1/2 hrnku ovesné smetany
- 1/2 hrnku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 1 čl agarového prášku
- 4 sáčky vanilkového cukru
- 2 PL agave sirupu (či jiného sladidla)
- 5 kapek stevie (není nutné)
- meruňkový džem
- 2 čl skořice
Troubu předehřejeme na 160. Smícháme si mouku s kypřícím práškem v jedné míse a v druhé zbývající ingredience na korpus. Vše pak důkladně promícháme a vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na dort, nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 40 minut, zkontrolujeme špejlí. Je možné, že Vám korpus na povrchu popraská, ale z toho si vrásky nedělejte, stejně se to přikryje šlehačkou. Po upečení nechte dort důkladně vychladnout.
Mezitím, si připravte šlehačku. V mixéru dohladka umixujte kešu, smetanu a kokosové mléko. Kokosové mléko použijte za pokojové teploty a protřepte, aby se Vám neseparovala voda nebo tuková část. V kastrůlku přiveďte k varu půl hrnku mléka s vanilkovým cukrem, když začne bublat, přidejte agar a metličkou rozmíchejte, aby se rozpustil. Povařte 3 minuty a poté vlijte do směsi v mixéru, kterou máte přitom zapnutou, aby se agar hned zapracoval. Přidejte ještě stevii a agave sirup, zase mixér zavřete a mixujte další minutu. Poté přelijte do mísy a dejte na do lednice, než zchladne korpus. Po uplynulé době vyndejte a prošlehejte šlehačem několik minut, aby byl krém hezky nadýchaný. Pokud byste to trochu přehnali s agarem, přilijte trošku ovesné smetany.
Vychladlý korpus opatrně rozřízněte podélně, aby Vám vznikly dva tenčí. Spodní potřete hojně džemem, navrstvěte polovinu šlehačky a posypte lžičkou skořice. Na to položte horní část korpusu, potřete džemem a pokryjte druhým dílem šlehačky (uhlazujte stěrkou nebo si můžete vyhrát se zdobítkem). Posypte lžičkou skořice a nechtě ještě minimálně 3 hodiny odpočinout v lednici.
Dobrou chuť a pozor na boule za ušima :-)
* Šlehačka je z mého oblíbeného webu veganotic.blogspot.cz, původní recept ZDE.
Já ho dnes pekla, ale bohužel mi korpus nevyběhl..Je pravda, že korpus jsem dělala z obyč.jogurtu a místo sirupu jsem použila med… 😕 krém je fantastický !!! 😛
To je škoda. Ono občas opravdu stačí pozměnit jen trochu ingredience a výsledek je jiný. V tom mléčnéM jogurtu problém nevidím, ale med je řidší než kukuřičný sirup. Tak aspoň, že krém se povedl. Ten si určitě uplatnení najde 😉
Ahojky, mohla bych dát obyčejný jogurt? Díky 😉
Pravděpodobně ano. Ale nikdy jsem to nezkoušela, takže výsledek nemůžu zaručit.
Mohla bych smetanu nahradit dalším kokosovým mlékem? A dal by se kukuřičný sirup suplovat javorovým? Díky.. P.S.: vypadá o famózně!
Myslím, že když budete tyto ingredience nahrazovat, nebude výsledek stejný. Ale nezkoušela jsem, tak to nemůžu zaručit.
Delala jsem presne podle receptu, krem pred agarem mel kozistenci hustsiho mleka, po agaru, chlazeni a slehani asi jako hustsi podmasli, ale pouzitelne to teda nebylo:-( tak nevim, kde udelali inzenyri chybu.