Mandlové pusinky s jahodami a kokosovým krémem

Pokud máte rádi spíš lehoučké dezerty, které nejsou zbytečně přeslazené, bude tato záležitost přesně pro Vás. Jak už název vypovídá, tyhle minidortíčky jsou jako sladký vášnivý polibek.

Základem je mandlová drť, která je paradoxně "odpadem" při výrobě mandlového mléka. Až upečete poprvé mandlové pusinky a ochutnáte první, nikdy Vás už nenapadne mandlovou drť po výrobě mléka vyhodit. Je to skutečně srdeční záležitost – měkoučké buchtičky, skrývající čerstvou jahůdku pod peřinkou z chlazené kokosové šlehačky, zasypané hořkým kakaem….

12 dortíčků, příprava 20 minut, pečení + tuhnutí 1 hodina

​Buchtička

  • Mandlová drť ze 140g mandlí (cca 100g)
  • 150g hrubé mouky
  • 100g rýžového sirupu
  • 1 zralý banán
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 čl kypřícího prášku
  • 100ml mandlového mléka
  • 1 broskev
  • 4 jahody​

Krém

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 100g bílého tofu
  • 1 čl vanilkových semínek
  • 50g rýžového sirupu

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. V druhé misce rozmačkáme banán vidličkou a přidáme všechny zbylé ingredience, kromě ovoce. Broskev nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do těsta. Jahody si necháme na později. Obsah dvou misek důkladně promícháme. Formu na muffiny lehce vymažeme olejem a naplníme těstem. Vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut. Zkontrolujeme špejlí. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Z plechovky kokosového mléka vyndáme tukovou tuhou část – máslo. Důležité je mít plechovku předem několik hodin v lednici, aby se vrstvy oddělily. Máslo rozehřejeme v kastrůlku a vlijeme do misky. Přidáme tofu, sirup a citrónovou šťávu. Důkladně rozmixujeme a vlijeme do zdobící pistole nebo sáčku. Dáme ztuhnout do lednice, než vystydnou buchtičky.

Nyní pokrájíme jahody na podlouhlé úzké kousky. Do upečených a vychladlých buchtiček uděláme z vrchu důlek. Použila jsem čínskou hůlku z druhé strany. Ale jen asi do dvou třetin. Do každého důlku vtačíme kus jahody. A teď přijde na řadu zdobení. Vyndáme krém z lednice a všechny buchtičky jím z vrchu ozdobíme. Měl by být ještě lehce řídký, ale zase ne tolik, aby stékal. Teď už jen jako poslední kouzlíčko pusinky poprášíme 100% kakaovým práškem. Po dokončení díla je dáme ještě do lednice, aby krém dokonale ztuhnul. Z ledničky vyndaváme až těsně před podáváním.

Krém určitě nespotřebujete všechen a nějaký vám zbyde. Nechám na Vaší fantazii, jak s ním naložíte. Ale určitě nebude tak těžký úkol si s tím poradit 🙂

Nutriční hodnoty – 1 pusinka

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

800 / 190

3,7

25,6

9,1

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    To vypadá naprosto báječně! Jen se zeptám, to tofu bílé, je tím myšleno tofu natural? Díky:-)

    • k.winky napsal:

      Kačí, je tím myšleno tofu natural. A mandlová drť je to co zůstane v platýnku po výrobě mandlového mléka. Pišu to hned v úvodu receptu 😉 Vyzkoušej, jsou fakt báječné! A taky rychlé a jednoduché.


  • >