Měli jste až doposud pocit, že čokoláda je něco "hříšného" a nezdravého? Pokud si pod čokoládou představujete tabulku té mléčné se ztuženými tuky a cukrem na prvním místě ve složení, pak s Vámi musím souhlasit. Pokud ale budete brát čokoládu v její nejčistší podobě, jejíž hlavní a nejdůležitější složkou je právě 100% kakaový prášek vyzískaný z pravých kakaových bobů, tak může mít dokonce blahodárné účinky na váš organismus. Působí jako silný antioxidant, vyvolává v našem těle pocity štěstí, spokojenosti a blaženosti. No sami to vyzkoušejte. Po požití prvního sousta, tohoto ultra-kakaového dortu se budete cítit jako na nebeském obláčku.
I když tenhle dortík bude spíš jako občasná odměna a delikateska pro zvláštní příležitosti, přesto obsahuje jen zdravé a nutričně kvalitní ingredience. Je zcela bez přidaného tuku i rafinovaného cukru! A jako už tradičně – bez mléka a vajec.
Porcí 8, příprava 20 minut, pečení 25 minut
Korpus
- 50g celozrnné pšeničné mouky
- 75g polohrubé pšeničné mouky
- 25g pohankové mouky
- 30g cizrnové mouky
- 135g medu (kukuřičného sirupu)
- 200ml sojového mléka
- 1čl kypřícího prášku
- 30g kakaa
- 50g strouhaného kokosu
Krém
- 2 menší zralá avokáda
- 100g palmového nebo kokosového cukru
- 40g kakaa
- 40ml amareta/kvalitního rumu (nemusí být)
- třešňový džem nebo kompot
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Všechny suché ingredience na korpus promícháme v míse. Zvlášť promícháme mléko s medem a vlijeme k suchým ingrediencím. Dobře promícháme a vlijeme do dortové formy, kterou jsme si předem vymazali kokosovým olejem a vysypali strouhaným kokosem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut. Zkontrolujeme špejlí. Po dopečení necháme korpus zcela vychladnout.
Mezitím vydlabeme dužinu z avokáda, přidáme ostatní ingredience na krém a důkladně umixujeme.
Vychladlý korpus předělíme v půlce na dva tenčí a dáme jeden díl zpět do dortové formy. Potřeme ho marmeládou a následně polovinou kakaového krému (pokud použijete kompot, postup obraťte). Na vrch dáme druhou část korpusu, znovu potřeme džemem nebo poklademe třešňovým kompotem a sundáme obvodovou část formy. Celý dort dokola i z vrchu pokryjeme zbytkem krému (můžete použít zdobící cukrářskou pistoli), případně ještě dozdobíme kokosem a třešněmi.
Hotový dort dáme vychladit a odležet do lednice (jestli to vydržíte 🙂 ).
Nutriční hodnoty – 1 ks (1/8) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
1638 / 390 | 7 | 63 | 12,8 |
Hned bych si ho dal 😛
Rozhodla jsem se ho udelat, jen nemam cizrnovou a pohankovou mouku. Sla by misto toho pouzit ryzova polohruba? Diky:-)
Kačí, to si nejsem jistá. Rýžová mouka není tak pojivá. Ještě když je polohrubá. Já mám tuhle 4-kombinaci právě ozkoušenou na dokonalý nadýchaný piškot. Použila jsem ho i u ovocné buchty s tofu tvarohem, jen tady je navíc kakao. Ale je tam dost té pšeničné, tak by se to mělo povést. Vyzkoušej to, určitě dobrý bude 😉