Miluju recepty, které jsou jednoduché. Když vám příprava jídla zabere jen pár minut a výsledek je pak monumentální, máte z toho o to větší radost 🙂
Spousta lidí se mě ptá, jak všechno stíhám. Že to prý vypadá, že musím v kuchyni trávit několik hodin denně. Ale nenechte se zmást! Když víte, jak na to, zabere vám příprava jídla jen pár desítek minut (někdy ani to ne) a přitom si skvěle pochutnáte a dodáte tělu opravdové živiny.
Tenhle nákyp je toho skvělým případem. Také se mi na něm velmi líbí, že nepoužijete vůbec žádné sladidlo a přitom je slaďoučký jako polibek 🙂 Nemusíte se vůbec bát, že by to nebylo sladké. Já sladím dost a i pro mě to bylo akorát. Rýžové mléko a ovoce dezertu dodá krásnou přírodní sladkost.
A obsahuje jen stopové množství jakéhokoli tuku! Takže je vhodný i pro ty, co si hlídají linii 😉
Nepotřebujete spoustu speciálních ingrediencí ani postupovat podle složitých instrukcí. Když se budete držet tohoto jednoduchého návodu, zvládne ho i malé dítě. A výsledek je……!!
No posuďte sami 😉
Porcí 12, příprava 10 minut, pečení 50 minut
- 250 g sushi rýže
- 1 litr rýžového mléka
- 50 g rozinek
- 15 g goji
- 1 čl skořice
- 1 čl vanilky
- 2 zralé banány
- 2 menší jablíčka
Troubu předehřejeme na 180° (konečně jsem na klávesnici našla, kde se dělá ten stupeň 🙂 ).
Vezmeme středně velký pekáček (cca 20x10cm). Já mám nejlepší zkušenost se skleněným. Vysypeme do něj rýži, rozinky, goji, koření a lžící promísíme. Rozprostřeme rovnoměrně tuhle směs po celém dnu.
A nyní do pekáčku rovnoměrně a pomalu vlijeme celou krabici rýžového mléka.
Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké měsíčky. Banány také oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kousky ovoce rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku. Nic si z toho nedělejte, že vám tam budou tak nedbale plavat 😉
Nyní opatrně přeneseme pekáček do trouby, abychom mléko nerozlili. (Tuhle část ještě nemám vychytanou. Vždycky pak vytírám zalepenou podlahu :-))
Pečeme 50 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu. Nedivte se, že bude nákyp měkký a nesoudržný. Je třeba nechat ho zcela vychladnout. Nejlépe při pokojové teplotě a pak i v lednici. Pak krásně ztuhne a bude se vám hezky porcovat.
Nutriční hodnoty – 1 ks | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
492 / 117 | 1,9 | 26,9 | 0,3 |
Ryze se nemusí nějak proplachovat?:-)
Neproplachovala jsem.
Rýži bych vždy proplachovala. Dokonce jsem četla, že by se měla dávat přes noc do vody, abychom se zbavili většiny škodlivých látek (pokud se nemýlím, v rýži je vysoké množství arzenu).
1. Může se použít i normální rýže?
2. Má před vložením do pekáče rýže vařit?
Musí to být sushi rýže a nevaří se.
Děkuji za recept, nákyp je božský a tak snadný 😉
vyzkoušeno, jen jsem udělala 2 úpravy, rýže kulatozrnná, mléko kravské, nákyp moc dobrý
vyzerá to úžasne 😆
dnes ho idem pripravit!!
Zdravím, myslím si, že nákyp jde udělat i z klasické rýže, klidně i basmati nebo jasmínové, zítra zkusím.
Vyzkoušeno i s ryzi basmati, vysledek super. Zkoušela jsemnibs bulgurem a lesnim ovocem a tento nakyp je snad ještě lepší 🙂 děkuji za super recept
Ahoj, dnes bylo k obědu. Naprosto famózní. Použila jsem kulatozrnnou rýži, snížila množství jen na 1 porci a místo ovoce jsem nastouhala meruňkového šmakouna. Úplně skvělý nápad, jak uvařit v jednom hrnci, příprava kraťoučká a než se upeče, tak si člověk ještě stihne spoustu věcí okolo. No už se těším, že udělám znovu v týdnu.
Děkuji za skvělý tip. 🙂 M.
mam problem s banánom- cim by som ho mohla nahradit?
Dakujem krasne 🙂
Dobrý den, jen by mě zajímalo na kolik stupňů péct?
Děkuji
Nákyp jsem dělala z rýže Basmati,jinak jsem postupovala podle receptu a je to luxusní!!!
Skvělé, jsem ráda , že chutnalo 🙂