Nejsnadnější rýžový nákyp s ovocem

Miluju recepty, které jsou jednoduché. Když vám příprava jídla zabere jen pár minut a výsledek je pak monumentální, máte z toho o to větší radost 🙂

Spousta lidí se mě ptá, jak všechno stíhám. Že to prý vypadá, že musím v kuchyni trávit několik hodin denně. Ale nenechte se zmást! Když víte, jak na to, zabere vám příprava jídla jen pár desítek minut (někdy ani to ne) a přitom si skvěle pochutnáte a dodáte tělu opravdové živiny.

Tenhle nákyp je toho skvělým případem. Také se mi na něm velmi líbí, že nepoužijete vůbec žádné sladidlo a přitom je slaďoučký jako polibek 🙂 Nemusíte se vůbec bát, že by to nebylo sladké. Já sladím dost a i pro mě to bylo akorát. Rýžové mléko a ovoce dezertu dodá krásnou přírodní sladkost.

A obsahuje jen stopové množství jakéhokoli tuku! Takže je vhodný i pro ty, co si hlídají linii 😉

Nepotřebujete spoustu speciálních ingrediencí ani postupovat podle složitých instrukcí. Když se budete držet tohoto jednoduchého návodu, zvládne ho i malé dítě. A výsledek je……!!

No posuďte sami 😉

Porcí 12, příprava 10 minut, pečení 50 minut

  • 250 g sushi rýže
  • 1 litr rýžového mléka
  • 50 g rozinek
  • 15 g goji
  • 1 čl skořice
  • 1 čl vanilky
  • 2 zralé banány
  • 2 menší jablíčka

Troubu předehřejeme na 180° (konečně jsem na klávesnici našla, kde se dělá ten stupeň 🙂 ).

Vezmeme středně velký pekáček (cca 20x10cm). Já mám nejlepší zkušenost se skleněným. Vysypeme do něj rýži, rozinky, goji, koření a lžící promísíme. Rozprostřeme rovnoměrně tuhle směs po celém dnu.

A nyní do pekáčku rovnoměrně a pomalu vlijeme celou krabici rýžového mléka.

Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké měsíčky. Banány také oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kousky ovoce rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku. Nic si z toho nedělejte, že vám tam budou tak nedbale plavat 😉

Nyní opatrně přeneseme pekáček do trouby, abychom mléko nerozlili. (Tuhle část ještě nemám vychytanou. Vždycky pak vytírám zalepenou podlahu :-))

Pečeme 50 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu. Nedivte se, že bude nákyp měkký a nesoudržný. Je třeba nechat ho zcela vychladnout. Nejlépe při pokojové teplotě a pak i v lednici. Pak krásně ztuhne a bude se vám hezky porcovat.

Nutriční hodnoty – 1 ks

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

492 / 117

1,9

26,9

0,3

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Martuliiinkaa napsal:

    Ryze se nemusí nějak proplachovat?:-)

    • Katy B. napsal:

      Neproplachovala jsem.

    • Karolína napsal:

      Rýži bych vždy proplachovala. Dokonce jsem četla, že by se měla dávat přes noc do vody, abychom se zbavili většiny škodlivých látek (pokud se nemýlím, v rýži je vysoké množství arzenu).

  • marta k napsal:

    1. Může se použít i normální rýže?
    2. Má před vložením do pekáče rýže vařit?

  • VeruB napsal:

    Děkuji za recept, nákyp je božský a tak snadný 😉

  • Domis napsal:

    vyzkoušeno, jen jsem udělala 2 úpravy, rýže kulatozrnná, mléko kravské, nákyp moc dobrý

  • Henrieta napsal:

    vyzerá to úžasne 😆
    dnes ho idem pripravit!!

  • Anetaa napsal:

    Zdravím, myslím si, že nákyp jde udělat i z klasické rýže, klidně i basmati nebo jasmínové, zítra zkusím.

  • Kristýna_h napsal:

    Vyzkoušeno i s ryzi basmati, vysledek super. Zkoušela jsemnibs bulgurem a lesnim ovocem a tento nakyp je snad ještě lepší 🙂 děkuji za super recept

  • Majkia napsal:

    Ahoj, dnes bylo k obědu. Naprosto famózní. Použila jsem kulatozrnnou rýži, snížila množství jen na 1 porci a místo ovoce jsem nastouhala meruňkového šmakouna. Úplně skvělý nápad, jak uvařit v jednom hrnci, příprava kraťoučká a než se upeče, tak si člověk ještě stihne spoustu věcí okolo. No už se těším, že udělám znovu v týdnu.
    Děkuji za skvělý tip. 🙂 M.

  • Lucia 308 napsal:

    mam problem s banánom- cim by som ho mohla nahradit?
    Dakujem krasne 🙂

  • Michaela napsal:

    Dobrý den, jen by mě zajímalo na kolik stupňů péct?
    Děkuji

  • Lenka napsal:

    Nákyp jsem dělala z rýže Basmati,jinak jsem postupovala podle receptu a je to luxusní!!!


  • >