Pokud už jste někdy slyšeli pojem "raw food", jistě jste se seznámili s tím, že syrové tedy živé potraviny jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Nemyslí se tím jíst živé červíky a broučky, ani tatarák a sushi. Ale syrová rostlinná strava v její nezměněné podobě. Jedině ta si zachovává enzymy a vysoký obsah vitamínů a minerálů. Tento dezert oproti jiným pečením moučníkům nebo vařeným pudinkům se skládá především z čerstvého ovoce a naturálních oříšků. Takže se nebudou radovat jen Vaše chuťové buňky, ale dodáte to nejlepší celému organismu. A navíc je tento recept velice jednoduchý na přípravu.
4 porce, příprava 20 minut
- 75g lískových oříšků
- 75g vlašských ořechů
- 200g datlí
- 50g ovesných vloček
- 4 čl šípkového džemu
- 2 jablka
- 2 větší banány
- 1 hrnek borůvek, malin, kiwi nebo jahod
- 4 PL javorového, vanilkového nebo lískooříškového sirupu
V sekáčku nameleme ořechy společně s vločkami. Přidáme datle a zpracujeme na kompaktní hmotu. Tu pak rozdělíme na 4 části a vtlačíme do formiček na tartaletky. Lépe se Vám pak koláčky budou vyndavat, když formičky lehounce potřete olejem, třeba mandlovým, ale může být i slunečnicový. Dno zevnitř potřeme 1 lžičkou marmelády. V misce rozmačkáme banány, přidáme jablka nastrouhaná na hrubo a lehce pomačkané, nebo na jemno nakrájené zbylé ovoce. Ovocnou směsí naplníme košíčky a vyjmeme opatrně z formiček. Zakápneme sirupem a na ozdobu můžeme posypat kokosem, skořicí, dozdobit celým ovocem nebo čímkoli co se Vám bude líbit. Ihned podávejte. 🙂
To vypadá naprosto dokonale, už si představuji jak to chutná. 🙂 Určitě brzy vyzkouším.
Tak uz jsem vyzkousela, jen to neslo vyklopit. Nemela jsem tolik datli, tak jsem je nahradila hrozinkami, ale na chuti to neubralo. Dobrota velika. 🙂
Tak to jsem ráda, že ti chutnalo. Rozinky jsem jednou také zkoušela v tomto receptu použít. Obecně mám rozinky moc ráda, ale zde se mi více osvědčily ty datle. S tím vyklápěním z formičky je to snazší, když ji malinko potřeš olejem. Já mám přímo formičky na tartaletky, které mají vyklápěcí dno. Takže to jde docela snadno. Na tyhle koláčky jsou perfektní 😉
Ačkoli džem a vločky nejsou raw, tak to budu muset zkusit…